Piyasalar küresel kasırgayla sarsıldı

Piyasalarda cuma gün başlayan satış dalgası Asya'da sert kayıplarla tarihi bir kasırgaya yol açtı. Japonya'da kayıp yüzde 13'ü buldu. Borsa İstanbul'da devre kesici iki kez çalıştı.

Akşam Gazetesi

Dünya piyasalarında cuma günü etkili olan satış dalgası küresel kasırgaya dönüştü. ABD'de resesyon endişelerinin hızla güçlenmesine Ortadoğu'daki gerginlik de eklenince en büyük yarayı Asya borsaları aldı. Japonya hisseleri 1987'den bu yana en sert satış dalgasıyla karşı karşıya kalırken, Güney Kore'de Kosdaq Endeksi rekor düşüş kaydetti. Japon hisse piyasalarında düşüş yüzde 13'ü buldu, Güney Kore'de ise yüzde 8.5'i aştı. Avrupa borsalarında kayıplar yüzde 2'yi aşarken özellikle bankacılık ve teknoloji hisselerinde sert düşüşler görüldü.

RİSK ALGISI ARTTI

Analistler, Avrupa'da, makroekonomik verilerden alınan sinyallerin halihazırda ekonomik aktiviteye ilişkin endişeleri ve resesyon endişelerini öne çıkardığını belirterek, ABD'den de benzer sinyallerin gelmesiyle risk algısının oldukça güçlendiğini dile getirdi. Söz konusu gelişmelerin ardından Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) gelecek ay faiz indirmesine kesin gözüyle bakıldığını aktaran analistler, İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) ise yüzde 50 ihtimalle faiz indirimlerine devam edeceğinin fiyatlandığını bildirdi.

BİST'TE % 5.5 KAYIP

Küresel kasırgadan Borsa İstanbul da nasibini aldı. Borsa İstanbul'da açılış sonrası kayıp bir ara yüzde 7'yi aşınca devre kesici iki kez çalıştı. Borsa İstanbul gün ise yüzde 5.5 kayıpla kapattı.

NIKKEI'YE AĞIR DARBE

Nikkei'de tek günlük en büyük çöküş, Ekim 1987'de "Kara Cuma" olarak adlandırılan günde yüzde 14.9'luk düşüş yaşanmıştı. Nikkei bu yıl tüm kazanımlarını geri verdi ve geçen ay rekor seviyeye ulaştığından bu yana yüzde 25'ten fazla düşüş göstererek "ayı" piyasasına girdi. Dünyadaki hiçbir borsanın, son zamanlarda finansal piyasalarda yaşanan çalkantıya Tokyo'daki kadar sert tepki vermediğine dikkati çeken analistler, bu hızlı değer kaybını yenin değer kazanmasına bağladı.

ABD'de cuma günü çakılan hisse endeksleri yeni haftaya da negatif girdi. Nasdaq 100 endeksi vadelilerinde düşüş yüzde 6'ya ulaştı. Çip üreticisi Nvidia'nın hisseleri seans öncesi işlemlerde yüzde 9.5, Apple hisseleri yüzde 6.6 düştü. Piyasalarda FED'in para politikası patikasına ilişkin fiyatlamalarla birlikte jeopolitik endişeler de satışlara yol açtı.

KRİPTODA % 10 KAYIP

Kripto para piyasalarında da sert düşüşler dikkati çekerken, Bitcoin'in fiyatı yüzde 10'nın üzerinde değer kaybederek 52 bin 900 dolara geriledi. Ethereum ise yüzde 20 değer kaybederek 2.330 dolara düştü. Binance Coin günlük yüzde 15.6, Solana yüzde 11.2, Ripple yüzde 14.3, Toncin yüzde 10.6, Dogecoin yüzde 15.2, Cardano (ADA) ise yüzde 14.5 geriledi. Kripto paraların toplam piyasa değeri son 24 saatte yaklaşık 260 milyar dolar gerileyerek 1.9 trilyon dolara geriledi. Altın fiyatlarında kâr satışları gözlenirken, dolar 33 lirayı aştı. Cuma gününü yüzde 3.3 azalışla 77.3 dolardan tamamlayan Brent petrolün varil fiyatı ise yüzde 1.65 düştü.

TÜM BORSALAR ÇAKILDI

Borsa Değişim

Japon Nikkei -12.4

Çin Şangay -1.54

Hong Kong-Hang Seng -1.46

Tayvan-TPEx50 -4.0

G.Kore Kospi -8.77

G.Kore Kostag -11.3

İspanya Sensex -2.7

Türkiye BIST100 -5.5

Almanya Dax40 -3.2

İngiltere FTSE100 -2.9

Fransa CAC40 -2.6

İtalya FTSE-MIB -3.6

İspanya IBEX35 -3.1

ABD Nasdaq -4.4

ABD S&P-500 -4.0

Belçika BEL20 -3.9

Hindistan BSE Sensex -2.7

İsrail TA35 -2.2

Malezya ACE -9.42

Mısır-EGG70 -5.0

Polonya WIG20 -4.6

Vietnam HNK30 -5.1

JPMORGAN: DİPTEN ALIM FIRSATI

JPMorgan Chase&Co'nun hisse alım satım masası, hazırladığı notta teknoloji hisselerinden çıkışın "büyük ölçüde tamamlanmış" olabileceği belirterek "Genel olarak, düşüşü satın almak için taktiksel bir fırsata yaklaştığımızı düşünüyoruz" ifadesini kullandı.

KORKU ENDEKSİ ZİRVEDE

ABD'de S&P 500 Endeksi'ndeki dalgalanmayı gösteren ve "korku endeksi" olarak da bilinen VIX Endeksi 51.01 ile 4 yılın zirvesine çıktı. ABD'de Wall Street'in oynaklık göstergesi olan endeks en son Haziran 2020'de zirveyi görmüştü.

GÖZLER FED'DE

Dünya borsalarında yaşanan küresel kasırga sonrası, ABD Merkez Bankası'nın (FED) piyasalardaki endişeyi yatıştırmak için acil toplanarak faiz indirimi yapma ihtimali gündeme geldi. Para piyasalarındaki fiyatlamalarda, FED'in eylülde politika faizini 50 baz puan indirme ihtimali yüzde 95'in üzerine çıkarken, analistler, FED'in 1 hafta içerisinde acil bir toplantıyla 25 baz puan faiz indirimi yapabileceğini de ifade ediyor. Daha önce 2008'deki küresel mali kriz ve 11 Eylül saldırılarından sonra da acil faiz indirimi kararları alınmıştı. Analistler, Fed'in yakın zamanda acil faiz indirim kararı almasının, ekonominin gidişatına ilişkin endişeleri artırabileceği ve bu nedenle piyasalarda panik yaratabileceği uyarısında bulunuyor. Harvard Üniversitesi'nden Prof. Jason Furman, indirime gerek görmediğin belirtti.