Piyasalar erken seçimi coşkuyla karşıladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın erken seçim tarihini açıklamasıyla beraber BIST 100, 112 bin puanın üzerine tırmandı. Dolar/TL 4.02’nin euro ise 5 liranın altına geriledi. İş dünyasından da seçim kararına tam destek geldi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçimlerin 24 Haziran’da yapılacağını açıklaması piyasalarda büyük bir coşkuya yol açtı. Söz konusu açıklamanın seçim belirsizliğinin kısa sürede son bulacağı anlamına gelmesi sebebiyle Borsa İstanbul’da yükseliş yaşanırken, dolar/TL’de sert düşüş oldu. Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi salı gününü  108 bin 745 puandan tamamlamıştı. Endeks dün Cumhurbaşkanı Erdoğan ile MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin görüşmesi öncesinde sabah seansında yüzde 0.11 düşüş yaşadı.

BİR ANDA UÇUŞA GEÇTİ 

BIST 100 Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamasından hemen önce 107 bin 606 puan seviyesinde bulunuyordu. Seçim tarihinin 24 Haziran olarak kesinleşmesinden sonra endeks sadece 25 dakika içerisinde 110 bin 450 puanı gördü. Bu seviyeden kısa bir düşüşün ardından yönünü yeniden yukarı çevirdi. BIST 100 günü yüzde 3.08 yükselişle 112 bin 099 puandan tamamladı. Erken seçim açıklamasının etkisi döviz kurlarında da net şekilde görüldü. Erdoğan ile Bahçeli’nin görüşmesinin başladığı dakikalarda dolar 4.10 - 4.11 lira ve euro da 5.07-5.08 lira aralığında hareket ediyordu. Açıklamanın ardından dolar/TL 4.01'e kadar geriledi. Euro ise 4.99 liraya düştü. 

Analistler, erken seçim olup olmayacağı ve hangi tarihte yapılacağına ilişkin belirsizliğin ortadan kalkmasıyla önceki gün küresel piyasalardan negatif ayrışan yurtiçi piyasaların aradaki farkı kapattığını ifade etti. 

Kur düşmeye devam edebilir

GCM Forex Araştırma Uzmanı Enver Erkan erken seçim açıklamasını şöyle değerlendirdi:  “Seçime çok kısa sürede gidilmesinin ve bunun bir belirsizlik unsurunun ortadan kalkması olarak yorumlanması neticesinde piyasa algısının iyi olduğunu görmekteyiz. TL de günlük bazda %1’lik değer kazanımıyla EM grubunda en iyi performans gösteren 

para birimi olmuştur. Dolar/TL kurunda izlediğimiz düşüşler sürekli hale gelir mi, gelmez mi sorusunu sorduracak seviyelerde fiyatlama söz konusudur. 4,0630 – 4,0330 bandı kısa vadede izlenecektir, bu destek altında kurda aşağı gitme isteği biraz daha artabilir. Bu bölge altında kalıcı hareketlerde 4,0150 – 3,9950 gibi destekler hedeflenebilir.”

Spekülatif köpük uçuyor

Cumhurbaşkanlığı Ekonomi  Başdanışmanı Cemil Ertem, seçim tarihinin 24 Haziran olarak  belirlenmesinin ardından belirsizliğin tamamen ortadan  kalktığını söyledi.  Ertem, “Belirsizliğin ortadan kalkmasıyla kurun  üzerindeki spekülatif köpüğün kalkması doğrultusunda gelişme hemen oldu; daha da normalleşeceğini önümüzdeki günlerde göreceğiz” dedi. 

DAHA GÜÇLÜ EKONOMİ 

Ertem, “Spekülatif atakları daha güçlü bir ekonomiyle  karşılamak ve reformları yapmak için önümüz açık. Üretim ve piyasayı regüle edecek reformlar hızla başlayacak” dedi.