Piyasa hâlâ cazip, Türkiye’ye kaynak girişi sürecek

Vakıfbank Genel Müdürü Özcan, Türkiye piyasasının halen cazip olduğunu belirterek, “Türkiye’ye kaynak girişi olacaktır. ABD değilse Japonya’dan Uzakdoğu’dan, Körfez’den giriş olacaktır” diye konuştu. 

Türkiye ekonomisi ve bankacılık sektöründeki son gelişmeleri değerlendiren Vakıfbank Genel Müdürü Mehmet Emin Özcan, ABD Başkanı Donald Trump’ın kısıtlamalarına rağmen Türkiye’ye kaynak girişi olacağını söyledi. Mehmet Emin Özcan, Körfez “Ben Türkiye piyasasının halen cazip olduğunu düşünüyorum. Türkiye’ye bir şekilde kaynak girişi olacaktır. ABD değilse Japonya’dan Uzakdoğu’dan, Körfez’den kaynak girişi olacağını düşünüyorum” diye konuştu.

CARİ AÇIK MESELESİ 

Türkiye’nin önemli bir probleminin de cari açık meselesi olduğuna dikkat çeken Özcan, şöyle konuştu: “Cari açığın finansmanı için ya doğrudan yabancı sermaye ihracını sağlamak lazım ya da portföy yatırımlarıyla Türkiye’ye para girişini sağlamak lazım. Türkiye ya doğrudan yabancı sermayeyi cezbetmeli ki bence en doğrusu budur ama yapamıyorsa da bu açığı finanse etmek için portföy yatırımlarına başvurmak durumundayız.”

KURDA ETKİSİ BÜYÜK

Özcan, şöyle devam etti: “Buna da halk diliyle sıcak para diyebiliriz. Zaten şu anda portföy yatırımcısı tedirgin. Hazine bonosu, devlet tahvili ya da Borsa İstanbul’dan hisse senetleri alan yatırımcılar var. Zaten son yaşanan kur artışlarında da bunun etkisi büyük. En önemli sebebi tedirginlik ve Türkiye’de cari açık ve enflasyon oranının yüksek gelmesi.” 

En yüksek tahvil ihracı 

Vakıfbank’ın ocakta Afrin harekatının dördüncü gününde uluslararası piyasalardan tahvil ihracına çıktığını ve 650 milyon dolarla VakıfBank tarihinin en yüksek tahvil ihracını yaptıklarını hatırlatan Özcan, “1.5 milyar dolar talep geldi” dedi.

En büyük tehdit teknoloji şirketleri 

Türkiye’de ve dünyada bankacılığın karşısındaki en büyük tehdidin teknoloji şirketleri olduğuna dikkat çeken Özcan, “Maalesef teknoloji şirketleri bizim işimizi elimizden alacaklar. Hatta şöyle bir söz var; ‘Geleceğin bankaları, bankacılık lisansları olan teknoloji şirketleri olacak.’ Bizim de ciddi yatırımlar yapmamız lazım. Bugün itibarıyla VakıfBank’ın günlük işlem sayısı 6 milyondan fazla. Bu işlemlerin yüzde 92’sini dijital kanallardan yürütüyoruz. Ancak biz VakıfBank olarak ne eleman çıkaracağız ne de şube kapatacağız. Şubelerimizin konseptlerini değiştireceğiz” şeklinde konuştu.

Not, yatırımcıyı etkilemedi

En son Moody’s’in Türkiye’nin notunu düşürdüğünü hatırlatan Özcan, “Ağırlıklı olarak Türkiye’nin çok cazip olduğunu düşünen ve Türkiye’ye yatırım yapmaya devam eden çok sayıda yatırımcı var. Mesela geçen hafta Londra’daydım. VakıfBank’a yatırım yapan, VakıfBank hisseleri alan veya VakıfBank’a borç veren kuruluşlarla bir nevi road show yaptık. Gördük ki rating notunun düşmesi çok fazla etkilememiş” değerlendirmesinde bulundu.