'Pırıl pırıl şirketlerimiz var, şartlar oluşursa satarız'

TMSF Başkanı Gülal, Koza Altın'ın Varlık Fonu'na devredilebileceğini belirterek, “Erciyes Anadolu Holding'de markalar ayrıldı. Halka arz olabilir. Pırıl pırıl şirketlerimiz var, şartlar oluşursa satabiliriz de” dedi.

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Muhiddin Gülal, fonun kayyumluğundaki şirketlere yönelik yol haritasının çizilmesi için hukuki süreçlerin kesinleşmesi gerektiğini belirterek, “Koza Altın’ı eğer hukuki süreçleri kesinleşirse Türkiye Varlık Fonu’na devredebiliriz, bu bir opsiyon. Erciyes Anadolu Holding’de çok ciddi bir yapılanmaya gittiler, markaları ayırdılar. Halka arz bir metot olabilir. Pırıl pırıl şirketlerimiz var, şartlar oluştuktan sonra satış da gündeme gelebilir” dedi. Gülal 2021’de Aynes Gıda, Alfemo Mobilya, Aker Tekstil, Mark Antalya AVM’nin ve Central Hospital’ın ise satışının düşünüldüğünü belirtti.

68 MİLYAR TL REZERV

TMSF’nin aslında bir mevduat sigortacılığı kurumu olduğunu ve dünyanın en kuvvetli mevduat sigortacılığı kurumlarından biri haline geldiğini ifade eden Gülal, “An itibarıyla 68 milyar lira büyüklüğe ulaşan rezervimiz var. Birkaç yıl sonra 100 milyar liralık rezerve ulaşacağız” diye konuştu.

İRTİFA KAYBEDEN YOK

15 Temmuz darbe girişiminden sonra TMSF kayyumunda yönetimine karar verilen 797 şirket olduğunu hatırlatan Gülal, bu şirketlerin aktif olarak yüzde 64 büyüdüğüne ve öz kaynak büyümesinin de yüzde 60 seviyesine geldiğine dikkati çekti. “TMSF döneminde irtifa kaybeden herhangi bir şirket olmadı” diyen Gülal sözlerine şöyle devam etti: “Naksan ve Aynes gibi zarardaki şirketleri çalışır hale getirdik. Pandemiye rağmen 2020’yi çok iyi geçirdik. Yılı tahminlerimizin üzerinde kapattık. 2021 daha iyi olacak” dedi.

UZAN’LARDAN HALA 5 MİLYAR DOLAR ALACAĞIMIZ BULUNUYOR

Gülal, Balkaner Grubu’na yönelik çalışmalar kapsamında Ataşehir’de “Ataşehir Modern” adında bir inşaat projesi yürüttüklerine dikkati çekerek, “Lansman yapıp satışa çıkacağız. 1113 konutluk, 3 bloklu bir proje. 70 ticari alan var. Oradan 1 milyar lira kamu alacağı tahsili yapabiliriz. Onunla da Balkaner Dosyası’nı kapatmış olacağız” dedi. Uzan Grubu’na ilişkin süreci de değerlendiren Gülal, “Bizim Uzan’lardan hala 5 milyar dolara yakın alacağımız var ama bunun tahsil kabiliyeti var mıdır, tabii yurt dışında çalışmalarımız devam ediyor. Artık elimizdeki diğer dosyaların tahsil kabiliyeti zayıf”. şeklinde konuştu.

YABANCI ‘TALİBİZ’ DERSE OLABİLİR

Koza Altın’ın Türkiye Varlık Fonu’na devrine ilişkin soru üzerine Gülal, “Hukuki süreci kesinleşince Varlık Fonu’na devredebiliriz. Bu bir ihtimal ama geldi birisi, yerli ya da yabancı ‘talibiz’ derse satışı da mümkün olabilir” dedi. TMSF kayyumunda yönetilen inşaat şirketlerinden Fi Yapı konusunun “çözümsüz” olduğunu belirten Gülal, şirketin kasasında para olmadığını ifade etti.