Pilot girişimleri CES'te ses getirdi

TT Ventures girişim hızlandırma programı PİLOT'un girişimleri, dünyanın en büyük tüketici elektroniği fuarı CES 2024'te, yenilikçi fikirlerini ve projelerini tanıttı. Hayatı kolaylaştıran yerli teknolojiler fuarda yoğun ilgi gördü.

Bu yıl 9-12 Ocak tarihlerinde Amerika'nın Las Vegas eyaletinde gerçekleşen dünyanın en büyük tüketici elektroniği fuarı Consumer Electronics Show 2024 'e (CES) katılım gösteren Türk girişimler, teknoloji çözümleriyle Türkiye'nin potansiyelini uluslararası arenaya taşıdı.

Türk Telekom'un kurumsal girişim sermayesi şirketi TT Ventures'ın bünyesinde yer alan PİLOT'un girişimleri de CES 2024'te yerini aldı. Bu yıl yapay zekâ temasıyla gerçekleştirilen organizasyonda; yapay zekadan, otonom araçlara, sürdürülebilirlik için teknolojiden siber güvenliğe kadar birçok başlık ele alınırken, fuardaki PİLOT girişimleri de yapay zekâ, optimizasyon, sanal gerçeklik üzerine kurulu yenilikçi fikirlerini tanıttılar.

111 GİRİŞİME DESTEK

TT Ventures Genel Müdürü Muhammed Özhan, Türk girişimcilerin fuara olan ilgisinin ülkemizin teknoloji ve inovasyon alanındaki yükselişini ortaya koyduğunu ifade etti. Türkiye ve global pazarlar arasında teknoloji köprüsü olma yolundaki hedeflerine emin adımlarla ilerlediklerini kaydeden Özhan, şunları kaydetti: "Desteklediğimiz girişimler, büyüyüp küresel arenada ürünleri ile yer alıyorlar. PİLOT mezunları, dünyanın her yerinde pek çok ülkede faaliyet gösteriyor. PİLOT ile bugüne kadar 111 girişime toplamda yaklaşık 32 milyon TL nakit desteği sağladık. Bunlardan 52'si yurt içi ve yurt dışından toplam tutarı 30 milyon doları aşan yatırım alarak proje ve fikirlerini geliştirme fırsatı yakaladı."

DÜNYANIN DÖRT BİR YANINA YAYILDILAR

PİLOT mezunları, dünyanın her yerinde faaliyet gösteriyor. PİLOT'tan mezun olarak yatırım alıp dünyaya açılan startup'lardan biri MentalUP. Türk Telekom'un ortak olduğu oyunlaştırılmış eğitim platformu MentalUP 120'den fazla ülkede 15 milyon kullanıcıya sahip. Türk Telekom Ventures yatırımlarından Virasoft ise, dijital patoloji alanında yapay zekâ destekli karar destek ürünü ile Ortadoğu ve Türki Cumhuriyetler'den sonra Amerika'da faaliyetlerine başlayarak global alandaki hızlı büyümesini sürdürüyor.

TEKNOLOJİYLE HAYATI KOLAYLAŞTIRIYORLAR

CES'E katılan PİLOT girişimleri hayatı kolaylaştıran teknolojileriyle ön plana çıktı: İşte o şirketler:

XENA VISION: 1000 ve üzeri kamera için çalışabilen yapay zeka destekli, otonom video gözetleme ve tehlikeli davranışları tespit eden video analitik çözümü.

EFİLLİ: Web sitelerine gelen kullanıcılara toplamak istedikleri çerez bilgiler hakkında detaylı bilgi vermelerine ve izinleri yönetebilmelerine olanak sağlıyor.

CO-ONE: Kitle kaynaklı ve yapay zeka tabanlı bir veri platformu olarak hizmet veren Co-one, ihtiyaç olan açıklamayı yüksek hızda ve doğru bir şekilde etiketleyerek yapay zeka takımının veriden kaynaklı tüm yükünü paylaşıp süreci hızlandırıyor.

LINK ROBOTICS: 2016 yılında kurulan Link Robotics, mobilite ve tarım sektörlerine yönelik yapay zeka tabanlı navigasyon çözümleri geliştiriyor.

NARA: Sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik teknolojilerinin eğitimde daha etkin kullanılmasını sağlamak amacıyla kurulmuş olan Nara, 2017'de Türk Telekom Pilot Girişimi seçildi.

ADSBOT: Platform şirketlere kampanyalarını otomatikleştirmek, optimize etmek ve ölçeklendirmek için kapsamlı bir araç paketi sunarak zamandan tasarruf etmelerini sağlıyor.