Petrol ve doğal gazda üretim rekoru

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın ‘yerli ve mili enerji' parolasıyla yurtta yürüttüğü çalışmalarda 2020 yılında rekorlara imza atıldı.

OSMAN NURİ CERİT

Türkiye’nin ham petrol üretimi 22 milyon varili, doğal gaz üretimi ise 450 milyon metreküpü aştı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, bir grup gazeteciye yaptığı değerlendirmede, Türkiye’nin petrol üretiminin salgında da hız kesmediğini belirterek, “Tüm dünyada düşen üretim ve azalan ekonomik faaliyetlere karşılık, Türkiye olarak ham petrol üretimimizi artırdık” dedi.

22 MİLYON VARİL PETROL

Enerjide dışa bağımlılığın azaltılmasına yönelik atılan adımlarla ham petrol üretiminin 2019’a göre 1.5 milyon varil arttığını kaydeden Dönmez, “2020’de ürettiğimiz hampetrol 22 milyon varili aştı. Ürettiğimiz 22.3 milyon varil petrolün 16.6 milyon varili kamu eliyle, 5.6 milyon varili ise özel sektör tarafından ekonomiye kazandırıldı” diye konuştu. Doğal gazda da üretimin hızlanarak sürdüğüne dikkat çeken Dönmez, “Doğal gaz üretimi 2020’de 450 milyon metreküpü aştı” dedi. 

DOĞAL GAZA YÜZDE 1 ZAM

Doğal gazda şubat ayında geçerli olacak fiyat tarifelerinde konut, ticarethane, sanayi ve elektrik üretim santralleri abone gruplarında yüzde 1 zam yapıldı. Doğal gazda fiyat tarifeleri aylık olarak hesaplanıyor.

ENERJİ MERKEZİ OLACAĞIZ

Dönmez “Geçen yıl hem Karadeniz’de keşfettiğimiz 405 milyar metreküp doğal gazın hem de devreye aldığımız ve neredeyse tamamı yenilenebilir kaynaklı kurulu gücümüzün mutluluğunu yaşadık. Amacımız üretimi, enerjinin ana omurgası haline getirmek. Türkiye’yi üretim ve teknoloji merkezi haline getireceğiz” dedi.