1
Yaklaşık bir milyon yüz bin öğrenci, 26 Temmuz’da son bulacak tercih döneminde Lisans Yerleştirme Sınavları sonuçlarına göre kendilerine uygun bölüm ve üniversite seçimi için ter döküyor. Öğrencilerin üniversite tercihinde seçtikleri meslek ise yaşam standartlarını belirleyecek. Star Gazetesi'nden Erdinç Akkoyunlu'nun haberine göre, Türkiye’nin en çok kazandıran mesleklerinin başında ise petrol mühendisliği geliyor. İyi bir öğrenim görmüş petrol mühendisi 4 bin TL maaş ile başlayıp, kısa zamanda 15 bin dolar maaşa kadar iş bulabiliyor. Kamu yönetimi, siyasal bilgiler ve hukuk gibi bölümleri bitiren bir öğrenci devlet tarafından açılan sınavı kazandığında kaymakam olarak atanırsa 7 bin 200 TL maaşla göreve başlıyor. Hukuk bölümü mezunu bir öğrenci hakim ve savcılık sınavını kazandığı zaman 6 bin 200 TL maaş ile görev yapıyor. Mimarlık bölümünü bitiren öğrenciler 2 bin TL ile işe başlarken, teğmen maaşı ise 3 bin TL.
SAĞLIKTA YENİ ALAN
Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu aynı zamanda da kolay iş bulunan meslek gruplarının yanı sıra literatüre yeni giren meslekler için ise uzmanlar, tercih döneminde öğrencilere uyarılarda bulunuyor. Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dekanı Prof. Dr. Haydar Sur, ameliyatlarda kan dolaşımını sağlayan görevi yapan perfüzyon bölümü mezunlarına acil ihtiyaç olduğunu söyledi. Sur “Sağlık Bakanlığı tarafından verilen 3 yada 6 aylık sertifikasyon eğitimleri sonrası hemşirelik yada sağlık memurluğu yapan kişilerin yürüttüğü bir görev olarak sürdürülüyordu. Düzenlemeyle, perfüzyonistlik 4 yıllık lisans programı haline getirildi. Üsküdar Üniversitesi olarak 4 yıllık lisans programı perfüzyon bölümünü açan ikinci üniversiteyiz” dedi.
‘İnsansız robot alanında çalışın’
MEF Üniversitesi Rektörü Prof. Muhammed Şahin ise geleceğin mesleklerinin nesnelerin interneti, insansızrobotlar, enerji teknolojileri olduğunu söyleyerek, bu alanda eğitim alınması gerektiğini ifade etti. Prof. Şahin “Çok değil 10-15 yıl önce, ‘gelecekte yıldızı parlayacak meslekler nelerdir?’ diye sorulduğunda verilen cevaplara bakıldığında, bugün bir çoğu gündemde olan meslekler değildir. Bir öğrenci, geleceğin mesleği diye çok spesifik bir alanda lisans öğrenimi görürse kendisini çok sınırlamış olur diye düşünüyorum. 10 yıl sonra seçtiği o moda meslek gündemden düşerse çalışacak alan bulamayabilir veya hayatını idame ettirmek için istemediği başka alanlarda çalışmak zorunda kalabilir. Bu gerçekten dolayı, MEF Üniversitesi’nde ana disiplinlerde bölümler açtık” diye konuştu.