Pes dedirten çözüm önerisi: Yunus avlansın, hamsi kurtulsun

Karadeniz'de hamsi avlanması 10 gün yasaklanınca uzmanlar, ‘pes' dedirten çözümü gündeme getirdi: “Günde 70 kilo hamsi tüketen yetişkin yunuslar kontrollü avlansın.”

Tarım ve Orman Bakanlığı, yasal avlanabilir boy uzunluğunun altındaki hamsilerin oranının artması nedeniyle avlamaya 10 gün süreyle yasak getirdi. Avı yasaklanan hamsinin neden küçük kaldığı tartışılıyor. Uzmanlar ve balıkçılar, hamsiyle ilgili hayvanseverlerin tepkisini çekecek ‘yunus balıklarının kontrollü avlanması’ önerisini gündeme getirdi. Doç. Dr. Mehmet Kocabaş, “Yunuslar kendi ağırlıklarının yüzde 10’u kadar bir balık tüketiyor. Bu da 70 ila 100 kilo arasını bulabiliyor” dedi.

SÜRÜYLE GÖRÜLÜYORLAR

Sahilden bakıldığı zaman çok ciddi yunus sürüleri görüldüğünü ifade eden Doç. Dr. Kocabaş, “Yunusun avlanmamasıyla popülasyonu anormal bir şekilde arttı. Karadeniz’de canlı yaşamının normal düzeye çekilmesi için anormal bir şekilde artan yunus miktarının dengelenebilmesi için kontrollü yunus avına izin verilmesi gerekmektedir” diye konuştu.

‘KAN AĞLIYORUZ’

Balıkçı Yılmaz Sakallıoğlu, “Yeni yaptığımız sıfır ağları akşamdan serip, sabah paramparça alıyoruz. Bizim ekonomik gücümüz bu yükü kaldıramaz oldu. Kan ağlıyoruz resmen” dedi.