Pazarcı kapıya geldi, ürün çöpten kurtuldu

Tezgah açamayan pazarcı, özel izinlerle mahalle aralarında satış yapmaya başladı. Türkiye Halciler Federasyonu Başkanı Tavşan “Uygulamayla tonlarca ürün çöpe gitmekten kurtuldu” dedi.

ÖZGÜL ÖZTÜRK

Koronavirüs salgınıyla mücadele önlemleri kapsamında uygulanan 18 günlük tam kapanma kararıyla semt pazarları da kurulamadı. Haftada sadece 1 gün tezgah açma izni verilen pazarcı esnafı ise elindeki ürünü satmak için birbirinden ilginç yöntemlere başvurdu. Kimi pazarcılar mahallesindeki bakkal ve kasapla anlaşarak dükkan önüne tezgah kurup sebze meyve satarken, kimisi ise belediyelerden özel izin alıp kamyonlarıyla mahalle aralarında kiloyla ürün satmaya başladı.

YÜZDE 80'İNİ ALIYOR

Uygulamanın tonlarca sebze meyveyi çöpe gitmekten kurtardığını belirten Türkiye Halciler Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan şunları kaydetti: "Çilek, erik, kayısı, nektarin, yeşillik gibi dayanıksız ürünlerin 1-2 gün içerisinde tüketilmesi lazım. Marketlerin alım miktarı Türkiye'deki üretimin çok az bir bölümü, çiftçinin elindeki diğer ürünler çöpe gidecekti. Bu uygulayla hem çiftçi, hem pazarcı hem de tüketici mağdur edilmemiş oldu." Türkiye'deki 3 milyon üretici yılda 55 milyon tona yakın sebze meyve üretiyor. Bu sebze meyvenin yüzde 80'inin semt pazarları vasıtasıyla tüketicilere ulaştırıldığını belirten İstanbul Umum Pazarcılar Esnaf Odası Başkanı Mesut Şengün, bu nedenle pazarcıların çiftçinin ürünün değerlendirilmesinde önemli rol oynadığını söyledi. Sebze-meyve satışı yapan pazarcı esnafının kapıya teslim poşetli ürün satmasına bazı belediyelerin izin verdiğini anlatan Şengün, 39 belediyeden birçoğunun ise uygulamaya sıcak bakmadığı bilgisini verdi.

İSTANBUL'DA 150 BİN KİŞİ PAZARCILIKLA GEÇİNİYOR

Mesut Şengün'ün verdiği bilgilere göre İstanbul'da haftada 461 semt pazarı kuruluyor. Sadece İstanbul'da 20 bin tezgah sahibi esnaf var. Her tezgahta ortalama 4-5 kişinin durduğu hesap edilirse İstanbul'da 150 bin kişi pazara çıkarak geçimini sağlıyor. Türkiye genelinde ise bu rakam 500 bini buluyor. İçişleri Bakanlığı'nın yayınladığı son genelgeyle pazarların haftada 1 gün, 8 mayıs ve 15 Mayıs Cumartesi günü saat 10.00 ila 17.00 arasında açık olmasına karar verildi. Bu iki tarihte pazarlarda sadece yaş meyve sebze ve fide satılacak. Ürünler önceden hazırlanacak ve poşetlerde satılacak.