Paslanmaz çelikte tartışma! Yeni anti-damping mutfakta krize gebe

Paslanmaz çelikte Posco Assan TST'nin talebiyle başlatılan anti-damping soruşturması devam ederken, paslanmaz çelik kullanan sektörlerden mutfak eşyaları, müşterilerini rakiplerine kaptırmaya başladı.

YAŞAR KIZILBAĞ

Türkiye'de 800 binden fazla kişiye istihdam sağlayan 40 binden fazla işletmenin gözü kulağı paslanmaz çelikte başlatılan anti-damping soruşturmasında. Yılbaşında yüzde 8'den yüzde 12'ye çıkarılan verginin ardından başlatılan anti-damping soruşturması sonrasında yeni ek verginin gündeme gelmesi, şimdiden paslanmaz çelik fiyatlarını yüzde 10 yukarı çekerken, üreticiler bu duruma isyan etti.

İHRACAT AZALDI

Hafta sonu Konya'da gezdiğimiz endüstriyel mutfak eşyası üreticileri, maliyetler nedeniyle zor durumda olduklarını söylediler. Üreticiler, "İç pazarda yüksek fiyatlardan dolayı talep azalırken, ihracatta da müşterilerimizi rakiplere kaptırıyoruz. İtalyan, Fransız rakiplerimiz bizden daha uyguna ürün satıyor" dediler. Endüstriyel Mutfak, Çamaşırhane, Servis ve İkram Ekipmanları Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TUSİD) Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Topuz, ilk 7 ayda mutfak ve mutfak ekipmanları ihracatının 1 milyar dolar azaldığını, kaybın yıl sonuna kadar 1.5 milyar dolara ulaşacağını söyledi. Topuz "Ek vergi gelir ve fiyatlar artarsa Posco Assan TST de fiyatlarını yükseltecek. Bu durumda Türkiye'de hizmet veren tüm servis sağlayıcılar kapanmak zorunda kalacak" dedi.

İTHALATI BİTİRMİŞTİK

Konya'da fırın ve endüstriyel mutfak sektöründe tedarikçi firma olarak hizmet verdiklerini ifade eden Klematis'in Genel Müdürü Ahmet Karaçam, "Biz kurulduğumuzda üretim yaptığımız sektörün tamamı ithaldi. Ancak şu anda sektörde iki yerli firma olarak hizmet veriyoruz. İhracat yapar duruma geldik. Ancak ek vergiler ve sonrasındaki anti-damping soruşturması bizi çok zorladı" diye konuştu.

SÖYLENTİSİ BİLE % 10-15 ZAM GETİRDİ

Hamur yoğurma makinesi, kıyma makinesi, patates soyma makinesi gibi ürünler üreten Osimo'nun Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Bayar, "10 bin metrekarelik alanda üretim yapıyoruz. Ayda 5 bin adet hamur yoğurma makinesi üretimimiz var. Ek vergi söylentisi bile yüzde 10-15 zam gelmesine neden oldu. Yılbaşında toptan fiyatı 7 bin TL olan 15 kilogramlık hamur yoğurma makinesinin fiyatı ek vergi sonrası 10 bin TL'ye çıktı. Şimdi yüzde 25 ek vergi konuşuluyor. Böyle olursa fiyat en az 12 bin 500 TL'ye çıkacak. İtalyan rakibimizin fiyatı ise 9 bin 500 TL. Ülkemiz ithal ürünlerle dolacak, ihracatımız sıfırlanacak" ifadelerini kullandı.

YÜZDE 12 EK VERGİYLE SENDELEDİK

Türkiye'de kafe, restoran ve fabrikalara doğalgazlı ısıtıcı üreten Panera Mühendislik'in Genel Müdürü Gökhan Kaynakoğlu da, paslanmaz çelikte yaşanan gelişmelerden ciddi şekilde etkilendiklerine dikkat çekti. Yüzde 97'si ithal olan bir sektörde 2015'ten bu yana yerli üretim yaparak faaliyet gösterdiklerini kaydeden Gökhan Kaynakoğlu, "Sektörün yüzde 50'si yerli üretimden geliyor. Ancak ana hammaddemiz olan paslanmaz çelikte vergilerin yüzde 12'ye çıkması sonrası sendeledik. Şimdi ise anti-damping soruşturması ile yine ek vergi getirmek istiyorlar. Eğer bu durum yaşanırsa başka ülkede kendi markamla üretim yaptıracağım" dedi.