Paranın patronu kadınlar

Erkeklerin yoğunlukta olduğu ekonomide kadınların liderliği artarken, uluslararası ekonominin güçlü kurumları ile finans şirketlerinde kadın yöneticilerin çoğalması dikkat çekiyor.

Küresel ekonomide kadınların liderliği artıyor. Dünya Bankası'nın yayımladığı, 'Kadınlar, İş Dünyası ve Hukuk Raporu'na göre; kadınlar, iş ve sosyal hayatta eşitsizliklerle karşılaşmaya devam ederken erkeklerin çoğunlukta olduğu ekonomi ve finans sektöründe yavaş da olsa etkinliğini artırıyor. Küresel ekonominin önemli kurumlarına liderlik eden kadınların artması dikkat çekerken, ABD Hazine Bakanlığı, Uluslararası Para Fonu (IMF), Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Dünya Ticaret Örgütü'nün (DTÖ) liderlik koltuğunda oturan kadınlar dünya ekonomisine yön veriyor.

DOLAR-EURO'NUN HAKİMİ

Dünyanın en büyük ekonomisi ABD'de Hazine Bakanlığı görevine gelen ilk kadın olan Janet Yellen'ın her açıklaması piyasalarda geniş yankı buluyor. Daha önce ABD Merkez Bankası'na (Fed) başkanlık eden tecrübeli ekonomist, Fed'in ilk kadın başkanı olma unvanını taşırken 2014-2018 döneminde yönettiği bankanın en başarılı liderlerinden biri olarak anılıyor. Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) ilk kadın Başkanı Christine Lagarde da Euro Bölgesi'nde uygulanacak para politikasını şekillendiren ve piyasaların odağındaki bir diğer kadın lider olarak öne çıkıyor.

TİCARETİ DÜZENLİYOR

IMF Başkanı Kristalina Georgieva ise Lagarde'ın ardından Fon'un liderlik koltuğuna oturan ikinci kadın başkan olma özelliğini taşıyor. Özellikle Kovid-19 krizi sürecindeki aktif tutumuyla adından söz ettiren Georgieva, IMF'ye 2019 yılından bu yana liderlik ediyor. Dünya Ticaret Örgütü'ne de Nijeryalı Ngozi Okonjo Iweala liderlik ediyor. Küresel ticareti düzenleyen tek uluslararası organ konumundaki DTÖ'nün genel direktörlüğü görevini 2021'de devralan Iweala, örgütün ilk Afrikalı genel direktörü olma özelliğini de taşıyor.

FORTUNE 500 LİSTESİNİN YÜZDE 10.4'Ü KADIN CEO

Fortune Dergisi'nin ABD'deki en yüksek net ciroya sahip 500 kurumun sıralandığı listesine göre, 2023'te kadınların yönettiği 52 şirket yer aldı. Böylece, kadınların yönettiği 44 şirketin listede bulunduğu 2022'ye göre kadın üst yönetici (CEO) sayısında yüzde 18 artış oldu. Listede kadın CEO oranı ilk kez yüzde 10.4'e çıktı.