ŞENAY BÜYÜKKÖŞDERE
Son günlerde demirle ilgili spekülasyonlar ciddi boyutlara ulaştı. Müteahhitler fiyat artışından şikeyetçi. İddialara göre piyasada ürün temini sıkıntısı da var. Konuştuğumuz gayrimenkul sektörü temsilcileri, demircilik sektöründe kapasite kullanım oranlarının yüzde 56'ya düştüğünü, bu nedenle bazı sıkıntılar yaşandığını ancak fiyatların tekrar düşme eğiliminde olduğunu belirtiyorlar.
ÇOCUK OYUNCAĞI MI...
İddia edildiği gibi sektörde ‘iş bırakma’ gibi bir durum söz konusu olmadığını vurgulayan İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı ve Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, demirde yaşananları şöyle anlattı: Türkiye’de demirde kapasite yüksek. Talebin üzerinde arz var. Bu yüzden haddaneler üretimin belli bir kısmını ihraç ediyor. Yakın zamana kadar Türkiye’de demir üretimi o kadar boldu ki, biz inşaat firmaları olarak normalde 1 ay öncesinden sipariş vermemiz gerekirken, nasıl olsa hazırda çok var diye 3 gün kala sipariş vermeye başlamıştık. Referandum öncesi iç piyasa biraz yavaşladı. Buna ihracattaki düşüş de eklenince bazı haddaneler üretimi geçici olarak durdurdu. Ancak referandumdan sonra iç piyasa tekrar hareketlendi, ihracat da arttı. Ansızın gelen talep dengeyi bozdu. Sipariş süreleri, 3 günden tekrar 15-20 güne, 1 aya çıktı. Ancak talep artınca bu haddaneler tekrar üretime geçti. Yani iddia edildiği gibi bir arz sıkıntısı söz konusu değil. Sadece sipariş süresi uzadı. Orta çaplı bir şantiyede dahi belli miktarda stok vardır. Çocuk oyuncağı mı bu...
İTHALAT SİLAHI ÇEKİLİRDİ
Piyasada iddia edildiği gibi bir sıkıntı olduğu takdirde hemen ithalat silahının çekilebileceğini anlatan Durbakayım, "Gerekirse ithalat silahı çekilir, buraya demir yığılır. Ama buna ihtiyaç yok. Görünen fiyat artışı da suni bir artış. Göreceksiniz 15 gün içinde hem demir fiyatları gerileyecek hem de sipariş süresi tekrar kısalacak. Kısa bir süre önce betonla ilgili de bazı spekülasyonlar oldu. Şimdi beton fiyatı da düştü” dedi.
Süleyman Çetinsaya:İş bırakmamız mümkün değil
Avrupa Konutları Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya ise son dönemde demirin fiyatında ve temininde yaşanan sıkıntıların sektörü zor duruma soktuğunu belirterek, "Demir borsa gibidir. İner, çıkar. Fiyatı artabilir, düşebilir. Ancak bizim inşaat sektörü olarak iş bırakmak gibi bir lüksümüz yok. Öyle bir şey yapamayız, müşterilerimize taahhütlerimiz var" şeklinde konuştu.
Altan Elmas:Müdahale gerektiren bir durum
KONUTDER Başkanı ve Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas ise demir piyasasında kapasite kullanım oranının yüzde 56'ya indiğini belirterek, "Ortada müdahale edilmesi gereken bir durum var. Acilen kapasite kullanım oranları artmalı. Bu dolar kuruyla olması gereken demir fiyatı 1.7 TL seviyesidir" diye konuştu. Elmas, KONUTDER çatısı altındaki firmaların iş bırakmasının söz konusu olmadığını sözlerine ekledi.
İnanç Kabadayı:Duyumlarımız pozitif rakamlar inecek
Egeyapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı ise "Biz firma olarak planlarımızı uzun vadeli yaptığımız için şimdiye kadar teminde sıkıntı yaşamadık. Ancak sektörden temin süresinin 30-40 güne kadar çıkabildiğini duyuyoruz. Sektörü temin süresinden ziyade fiyat artışı etkiliyor. Ton başına 500 TL'lk bir fiyat farkı söz konusu. Ama aldığımız duyumlar da bu rakamların düşme eğilimine girdiği yönünde" diyor.