Pandemide Türkiye'ye yöneldiler! Yabancıya konut satışında ABD sürprizi

Pandeminin de etkisiyle yabancıya konut satışında profil değişikliği yaşanıyor. Türkiye'den konut alımına yönelen Almanya, Mısır ve Rusya atağa geçerken, Amerikan vatandaşları da ilk 10'a hızlı giriş yaptı.

Konut satışları nisanda bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 124.1 artarak 95 bin 863 oldu. Yıllık bazdaki artış, geçen yıl pandeminin en büyük etkilerinin yaşandığı nisandaki büyük düşüşten kaynaklandı. Mart ayında 111 bin olan konut satışları nisanda tekrar 100 bin adet seviyesinin altına gerilerken ilk 4 aylık düşüş ise yüzde 6.5 oldu. Yabancıya konut satışı ise nisanda baz etkisiyle yüzde 416.1 artarak 4 bin 77'ye çıktı. 4 aylık artış ise yüzde 19 olarak gerçekleşti. Yabancıya Nisan 2019'da 3.720, Nisan 2020'de ise sadece 790 konut satılmıştı. Satışlarda, yabancının profili de değişti. Almanya, Mısır ve Rusya vatandaşları alımda atağa geçerken geçen yıl 16. sırada yer alan ABD vatandaşları, bu yıl 9. sıraya yükselerek ilk 10'a hızlı bir giriş yaptı. Geçen yıl 15. olan Almanya ise 6. sıraya çıktı.

GOOGLE'DAN ARIYORLAR

Gayrimenkul Yurt Dışı Tanıtım Derneği (GİGDER) Başkanı Ömer Faruk Akbal, salgınla birlikte ABD vatandaşlarının Türkiye'de gayrimenkul yatırımı için yaptıkları Google aramalarının yüzde 200 arttığını belirterek "Aramaların artması gelecek talebi gözler önüne seriyor. ABD'den Türkiye'ye bu eğilim, verilerle de doğru orantılı. ABD vatandaşı dahil yabancı artık Türkiye'ye deniz ve güneş için gelmiyor. Bunlara ek olarak, onlar için ülkemiz, bugün sağlık hizmetleri altyapısıyla da fark yaratıyor" dedi.

BEKLENTİYİ REVİZE ETTİK

İstanbul İnşaatçılar Derneği Başkanı Nazmi Durbakayım ise "Yaşanan yüzde 416.1'lik artış, gelecek aylardaki satış beklentimizi revize ettirdi" derken Helmann Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Selman Özgün "Artış trendinin yaz aylarında yükselmesini bekliyoruz" diye konuştu. Akkuş Group Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Akkuş ise "Daha önce adını hiç duymadığımız ülkelerden yatırım almaya başladık" dedi.

RAFTAKİ PROJELER SAHAYA İNİYOR

Gayrimenkul sektörü temsilcileri, satışlardaki artışın konuta duyulan ihtiyacı gösterdiğini, faiz indirimleriyle satış rakamlarının daha da artacağını belirttiler. Sektör temsilcileri raftaki projelerin de sahaya indiğini söylediler. KONUTDER Başkanı Z. Altan Elmas ise "Kredi faizleri erişilebilir seviyelerde tutulmalı" derken, Akkuş Group Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Akkuş da "Faiz oranlarında yapılacak yeni bir düzenleme ve geliştirilecek yeni finansman modelleriyle satışlardaki hareketliliği ikiye katlayabiliriz" değerlendirmesinde bulundu. Bahaş Holding CEO'su Abdüssamet Bahadır ise "Sektörde bahar sezonunun etkileri hissediliyor" diye konuştu.