Pandemide nasıl büyüdük? Dört maddede Türk ekonomisini etkileyen faktörler

Türk ekonomisi tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüse rağmen büyümesini sürdüren iki ülkeden biri oldu. Aksam.com.tr'ye konuşan Doç. Dr. Mevlüt Tatlıyer, ekonominin yaşanılan şoklara karşı hızlı reaksiyon gösterebildiğini ve içsel-çözümler üretebildiğini ifade ederek, “OECD ülkeleri ile kıyaslandığında oldukça iyi bir performans. Türkiye ekonomisinin 2020'de iyi bir sınav verdiğini söyleyebiliriz.” açıklamasında bulundu.

AKSAM.COM.TR

ÖMER FARUK AKTAŞ

Türk ekonomisinin 2020 yılı dördüncü çeyrek büyüme rakamları dün açıklandı. Buna göre dördüncü çeyrekte yüzde 5,4 büyüme kaydeden Türkiye, 2020 genelinde ise yüzde 1,8 oranında bir büyüme başarısı yakaladı.

Aksam.com.tr'den Ömer Faruk Aktaş'a konuşan Medipol Üniversitesi, Ekonomi ve Finans Bölümünden Doç. Dr. Mevlüt Tatlıyer, pandemi koşullarına rağmen pozitif büyüyen Türk ekonomisinin iyi bir sınav verdiğini ifade etti.

DÖRT MADDEDE TÜRK EKONOMİSİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER

Türkiye, 2020'de yakaladığı yüzde 1,8'lik büyüme performansıyla, yıllık büyüme verisi açıklanan ülkeler arasında, yüzde 2,3 büyüyen Çin'in ardından ikinci sırada yer aldı.

Türkiye'nin OECD ülkeleri arasında 2020'yi pozitif büyüme ile kapatan iki ülkeden biri olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Mevlüt Tatlıyer, "Türkiye'nin gösterdiği bu performansın arka planında çeşitli faktörler bulunuyor. İlki baz etkisi. 2018'de yaşanan kur krizi akabinde Türkiye ekonomisi 2019'da önemli oranda yavaşlamış ve yılı yüzde 0,9 büyümeyle kapatmıştı. 2020'de ortaya çıkan büyüme oranını besleyen etmenlerden birisi bu düşük baz oldu." değerlendirmesinde bulundu.

"İkinci olarak, pandeminin her iki dalgası da diğer ülkelere kıyasla Türkiye'ye biraz daha geç geldi. Bu da büyümeyi destekleyen başka bir öğe oldu." diyen Tatlıyer, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Üçüncü olarak hükümetin pandeminin ilk aylarında uyguladığı genişletici para ve maliye politikası ekonomiyi destekledi."

Son olarak, Türkiye ekonomisinin canlı ve dinamik bir yapıya sahip olduğunu belirten Tatlıyer, "Ekonomi, yaşanılan şoklara karşı hızlı reaksiyon gösterebiliyor ve içsel-çözümler üretebiliyor. Bu dört faktör arasında özellikle bir önem sıralaması yapmam gerekseydi son faktörü listenin başına koyardım. Fakat diğer faktörler de önemli." diye konuştu.

TÜRK EKONOMİSİ İYİ BİR SINAV VERDİ

Büyüme verilerini analiz eden Tatlıyer, "Ekonomi yüzde 1,8 büyürken vergi eksi sübvansiyonlar hariç büyüme yüzde 0,9 oldu. Finansal kesim hariç büyüme ise yüzde -0,1 oldu. Tarım ve finansal kesim hariç büyüme ise yüzde -0,5 olarak gerçekleşti. Belirtmek gerekir ki yüzde -0,5 düzeyindeki büyüme de OECD ülkeleri ile kıyaslandığında oldukça iyi (ya da "daha az kötü") bir performans. Türkiye ekonomisinin 2020'de (eksileriyle artılarıyla) iyi bir sınav verdiğini söyleyebiliriz." ifadelerini kullandı.

TL, DOLARA KARŞI DEĞER KAZANDI

Büyüme verileri ile birlikte dalgalı bir seyir izleyen borsa, döviz ve altın fiyatlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Gedik Yatırım, Yatırım Danışmanı Eda Karadağ, "Borsa İstanbul, geçtiğimiz hafta küresel satış dalgasının etkisiyle 1500 seviyesinin altında şubat ayını kapatmıştı. Bugüne bakıldığında 1500 seviyesinin üzerinde. Gelişmekte olan ülke para birimlerinde, dolara karşı değerlenme görülüyor, TL de dolara karşı yüzde 2 primli seyrediyor. Ons altın 1800 dolar direncinin altında seyrettiği için ve Dolar/TL'deki temkinli seyir, gram altının da bugün yüzde birin üzerinde satıcılı seyrine neden oluyor." dedi.

"ALTINDA YÜKSELİŞ GÖRÜLEBİLİR"

"Gram altın fiyatlarında yeniden 410 TL'nin altına doğru gevşemiş durumda ons altının yükselişinde zorlanıyor olması, gram altının da bu hareketini tetikliyor" diyen Karadağ, şu ifadeleri kullandı:

"Geçtiğimiz hafta, ons altının 1800 dolar üzerine doğru yükselmesi, gram altının da yeniden 410 TL'nin üzerine doğru hareketini desteklemişti. Dolayısıyla, gram altın için son günlerde ons altındaki hareketlenme biraz daha önemli ve ons altın bu hafta içerisinde 1800 dolar direncinin üzerinde kapanışlar yapmaya başlarsa bu durum gram altının da yükselişini destekleyebilir ve gram altında 410 TL üzerinde seyirler görebiliriz."

Kontrollü normalleşme nasıl olacak?

Kademeli normalleşmede kafe ve restoranlara gelebilecek yeni teşvikler neler?