Pandemide doğrudan satışa talep patladı... 1.5 milyon kişiye 3 milyar liralık gelir

Pandemi döneminde işsiz kalan da, geliri azalan da doğrudan satış yapmaya başladı. 2020 yılında doğrudan satış işiyle geçimini sağlayan kişi sayısı 1.5 milyonu bulurken, sektör 3 milyar liralık hacme koşuyor.

ÖZGÜL ÖZTÜRK

Diploma, eğitim düzeyi, askerlik durumu, mezun olduğu okul, not ortalaması gibi soruların sorulmadığı tek iş kolu doğrudan satış sektörü, pandemi döneminde girişimcilerin yeni gelir kapısı oldu. Ev hanımından, öğrencisine, memurundan, serbest çalışanına kadar 1.5 milyon kişi, kişisel bakım ürünleri, elektronik, plastik saklama kabı gibi ürünleri satarak 3 milyar TL kazanç sağladı. Türkiye’de 40 yıllık geçmişe sahip sektörün her yıl çift rakamlarla büyüdüğüne dikkat çeken Doğrudan Satış Derneği Başkanı Orkun Gül, “2019 yılında 1.3 milyon kişi bu işi yaparak 2 milyar 750 milyon TL gelir elde etti. Bu yıl virüs salgını nedeniyle işsiz kalan ve ya geliri azalan bir çok kişi bu işe yöneldi. Sektör bu ilgiyle bu yıl 1.5 milyon temsilci ve 3 milyar TL büyüklüğe ulaşacak” dedi.

1 YILDA 100 BİN SATIŞ

2019 yılında 8 milyon TL yatırımla kurulan Medirevo, Türkiye’nin milli cevheri bor madenini kenevirle bir araya getirerek son kullanıcıya yönelik ürünler tasarlıyor. Şuana kadar 3.2 milyon TL’lik ciro ve 100 bin adet ürün satışına ulaşan şirket, 2020 yılını 15 milyon TL ciroyla kapatmayı planlıyor.

AYDA 10 BİNİ BULUYOR

Özellikle kendi işini kurmak isteyenlere istihdam sağladıklarını anlatan Medirevo Kurucusu Devrim Hamaratlar, “Kurulalı henüz 1 yıl bile olmadan 30 bin temsilciye ulaştık. Bu işi meslek edinenlerin ayda ortalama 10 bin lira gelir kazandığı bu sektöre girmeye çalışan girişimci sayısı pandemi döneminde katlandı” diye konuştu.  

SEKTÖRÜN AVANTAJLARI

- Esnek çalışma saatleri

- Her kesime hitap etmesi

- Performansa bağlı olarak gelirin artması

- Kişisel gelişim

- Sosyalleşme

- Diploma istenmiyor

- Mekana bağlı değil

Çalışanların yüzde 85’i kadınlardan oluşuyor

Dünyada 180 milyar dolar hacme sahip doğrudan satış sektöründen 120 milyon kişi faaliyet gösteriyor. Dünyada bu işten gelir elde edenlerin yüzde 75’i kadınlardan oluşurken, Türkiye’de bu oran yüzde 85’lere varıyor. Doğrudan satış sektörünün özellikle kadın istihdamına ciddi katkı sağladığına dikkat çeken Silva Network Yönetim Kurulu Başkanı Murat Karapıçak “Firmamız ayda 3000 -3500 arası yeni üye kazanırken, pandmeiyle son 2 ayda 12.000’in üzerinde yeni üye kaydımız gerçekleşti. Üyelerimizin yüzde 85 kadınlardan oluşuyor” diye konuştu. 

Temsilcilere eğitim şart

Doğrudan satış temsilcisi olmak isteyen biri, sektörde çalışan başka bir tanıdığı vasıtasıyla ve ya doğrudan çalışmak istediği firmaya başvurarak bu işe başlayabiliyor. Ödüllendirme sisteminin bolca kullanıldığı sektörde, temsilciler detaylı eğitimin ardından kazanç elde etmeye başlıyor.