Pandemi süreci hedeflerimizi sadece erteledi! 'Krizden daha çok lobilerle uğraşıyoruz'

Dünya ekonomilerinin büyük bir kriz yaşadığını belirten Bakan Albayrak, Türkiye'nin bu durumdan en az etkilenen ülkelerden biri olacağını söyledi. Albayrak “Bir kesim, bir lobi var. Krizlerden çok kriz lobileriyle uğraşıyoruz” dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Türkiye ve dünya ekonomisindeki son gelişmeleri Ahmet Hakan moderatörlüğünde CNN Türk Tarafsız Bölge’de değerlendirdi: “Dünya tarihinin en büyük ekonomi krizi yaşanıyor. Türkiye bu noktada en az etkilenen ülkelerden biri.”

2. ÇEYREK POZİTİF OLACAK

“Borsa performansı bir çok ülkede küçülme ve düşme yaşamış, Türkiye daha iyi noktada. Güney Afrika, Brezilya, Meksika yüzde 20-25 para birimlerinde değer kaybetmiş. Etkilenmiş. Türkiye yüzde 17-18 etkilenmiş. Büyüme rakamları açıklandı. ABD yüzde 33, Avrupa yüzde 15’lerde daralma yaşadı. Türkiye 2. çeyrek performansıyla daralma yaşayan ülkeler içinde en az etkilenen ülkelerden birisi olacak. İkinci çeyrek pozitif gerçekleşecek. Türkiye güllük gülistanlık demeyiz. Bir kesim, bir lobi var. Krizlerden çok kriz lobileriyle uğraşıyoruz. Evet, etkilenmeye devam edeceğiz. Ancak en az etkilenenlerden olacağız.”

İYİ DURUMDAYIZ

“Birçok ülke bütçe açığında yüzde 10-25’leri konuşuyor. Gelirler sıfır. Buna rağmen yüzde 5 ve 6’ları konuşuyoruz biz. Boşluk düzeyi örnekleri vereyim. İngiltere, Japonya, Avrupa’da birçok ülke borç rasyosu bizde yüzde 30’lar bu saydıklarımda yüzde 100’ler.”

Bakan Albayrak “Sokağa çıkılmayan iklimde biz destek verdik. 210 bin firmaya 150 milyon liradan fazla destek verdik. Düşük maliyetlerle destek sağladık” dedi.

ENFLASYON BEKLENTİSİ

Albayrak, enflasyon konusunda ise şunları söyledi: “Pandemi etkisiyle oluşan ekonomideki yavaşlama zaten nisan, mayıs, haziran aylarında beklenti üzeri enflasyon olarak yansımıştı. Kalan bazı aylara baktığımızda olumlu bir gidişat bekliyorum ama diğer ülkelerde olduğu gibi bir 2 puanlık etkisi olabilir. 11 puanlık bir enflasyon beklentisi oluştu.” 

KIYAMET, BAĞIMSIZLIK MÜCADELESİNDEN KOPUYOR

Bakan Albayrak, ekonomiye yapılan eleştirilerin ikiye ayrılması gerektiğini belirterek şöyle devam etti: “Eleştirenler ve kötü niyetliler. Sosyal medyadan sayanlar… Negatif Türkiye’yi nasıl etkileriz. Etkileme güçleri her geçen gün azalıyor. Bu bir milli bağımsızlık mücadelesi. 2 senedir kıyamet bundan kopuyor. Dedik ki Türkiye eski modelden çıkıyor. Pandemi olmasa bitiriyorduk. Bitireceğiz. Türkiye rekabetçi kur, düşük faizle, üretime bağlı değişikliği var. Beraberinde siyasi olarak da iddialı pozisyona taşıyacak. 2 senedir Türkiye başarılı mücadele verdi.” 

TÜRKİYE TÜM DALGALANMALARI DÜZGÜN BİR ŞEKİLDE YÖNETİYOR

Bakan Albayrak, kur konusunda da şunları söyledi: “Kur çıkıyor, iniyor. Her ülke gibi Türkiye de etkileniyor. Eskisine göre çok daha az etkileniyor. Her geçen gün daha da güçlenecek Türkiye. Sıcak para 2 senedir Türkiye’de çok. İhtiyacımız yok. Pandemiye yakalandık. Hedeflerimizden geri koymadı. Sadece ertelendi. Türkiye’nin faiz ve kurda daha az bağımlı olduğu dönem güçlü bir biçimde devam edecek. Kur 7’lerden 6’lardan 5’lere indi. Tekrar çıktı. Tekrar indi. İner çıkar.”

TÜRK LİRASI ARTIK REKABETÇİ

“Türkiye tüm bu dalgalanmaları düzgün bir şekilde yönetmektedir. Güçlü bir altyapıya sahip. Türk Lirası artık rekabetçi.... Hızlı bir şekilde piyasa normalleşmeye gidiyor. İhtiyaç oldukça dokunuşlar gerçekleştirebiliriz.”