Pandemi döneminde ikinci iş patlaması

Pandemiyle yaygınlaşan uzaktan çalışma sistemi vatandaşı ek iş yapmaya yöneltti. 1 milyon girişimcinin doğrudan satış yaparak gelir elde ettiği bu dönemde sektör, 1 milyar euro büyüklüğe ulaştı.

ÖZGÜL ÖZTÜRK

Dünyada 187 milyar dolarlık büyüklüğe sahip doğrudan satış sektörü, Türk girişimciler için de yeni gelir kapısı oldu. 2021 yılında 850 bin kişi sektörden para kazanırken, pandemiyle birlikte 150 bin kişinin daha sektöre giriş yaptığı tahmin ediliyor. Özellikle uzaktan çalışma sistemine geçen şirket sayısındaki artışla, ikinci bir iş patlaması yaşanırken, ek iş yapanların birçoğu doğrudan satış sektörünü tercih etti. Doğrudan pazarlama sektörünün dünyadaki en büyük temsilcilerinden QNET'in Türkiye, Rusya ve Orta Asya Bölge Müdürü Cem Geyik, pandemiyle birlikte Türkiye'de her 3 kişiden birinin ek iş yapmaya başladığını söyledi.

10 MİLYON ÜYESİ VAR

Akademetre işbirliğiyle yaptıkları araştırmanın sonuçlarına göre Türkiye'de her 5 kişiden birinin ise doğrudan satış yaptığını dile getiren Geyik şunları kaydetti: "Biz 1998'te doğrudan satışla e-ticareti dünyada ilk kez birleştiren firmayız. Dolayısıyla pandemi süreci iş hacmimizi hiç etkilemedi. Hatta üye sayımız arttı. QNET'in bugün dünyada 10 milyon üyesi var. Türkiye'de bu rakam 188 bin. Biz 2022'de yüzde 25 büyüdük. 2023'te de yüzde 20 büyüme bekliyoruz. İlk başladığımızda kadınların doğrudan satış içindeki oranı yüzde 35'lerdeyken, şu anda yüzde 50'lere yaklaştı."

HAFTALIK GELİR 100 BİNE KADAR ÇIKIYOR

Esnek çalışma imkanı, sermayesiz iş kurma ve ek gelir elde etme gibi avantajlarıyla ev hanımından öğrencisine, beyaz yakalıdan, serbest çalışanına tüm kesimlerin tercihi olan doğrudan satış sektörü, gerek tüketiciler için, gerekse de girişimciler için önemli fırsatlar sunuyor. Hiçbir sermaye koymadan bu işe girip aylık binlerce dolar para kazanan girişimciler olduğunu anlatan Cem Geyik, "Bizim şirkette haftalık 10-15 bin TL'den başlayıp 100 bin TL'ye kadar gelir elde eden üyelerimiz var. Türkiye'de en çok cilt bakım ürünleri, su arıtma, hava arıtma cihazı ve saat satışı yapılıyor" dedi.

SPORA DESTEĞİ ARTARAK SÜRÜYOR

Dünya devi Manchester City'nin doğrudan satış ana sponsoru olan QNET, geçen hafta oynanan Manchester City- Leeds United maçı için İngiltere'ye bir basın programı düzenledi. Türk yıldız İlkay Gündoğan'ın attığı 2 golle takımına 3 kritik puan kazandırdığı maç sonrası değerlendirmelerde bulunan Cem Geyik, "Şu sıralar Türk spor kulüplerine de destek olmak için iki futbol kulübü ve bir basketbol kulübüyle görüşme halindeyiz. QNET ailesi olarak Türk ve dünya sporuna desteğimiz artarak sürecek" diye konuştu.

YENİ YATIRIMLAR YOLDA

QNET, 100 ülkede faaliyet gösteren QI Group çatısı altında faaliyet gösteriyor. 30 ülkede ofisi bulunan şirket, yakında holding olarak da Türkiye'de bulunmayı planlıyor. Bu karar, grubun doğrudan satışın yanı sıra inşaat ve turizm işleriyle de Türkiye'de yer alabileceğini gösteriyor.