Paket yarın açıklanıyor! Konutta müjde sırası orta gelirlide

Hazırlıkları tamamlanan orta gelir grubuna dönük yeni konut kampanyasına dair ayrıntılar yarın açıklanacak. Evin fiyatına göre ‘kademeli faiz' masada. Vadenin de 15 yıl olması bekleniyor.

Dar gelirliye yönelik geçen yıl başlatılan 81 ilde 250 bin konut projesinin ardından şimdi de orta gelir grubuna yönelik 81 ile 100 bin konut kampanyası devreye girecek. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 'Orta Gelirliye Yönelik Konut Kampanyası'na dair detayları 4 Ocak Çarşamba günü (yarın), saat 10.00'da açıklayacak. Bir süredir hazırlıkları devam eden orta gelirliye yönelik konut projesinin 'kademeli faiz' formülü ile devreye girmesi bekleniyor. Halen 10 yıl olan kredi vadesinin de 15 yıla uzatılması gündemde. Halen yüzde 1.29-2.95 aralığında seyreden konut kredisi faizinin de yüzde 0.65 ila yüzde 0.99 aralığına çekilmesi bekleniyor. Yüzde 0.65'lik faiz devreye girerse 1 milyon liralık konut kredisinde maliyet halen en düşük yüzde 1.29 olarak ugulanan konut kredisine göre 527 bin lira düşecek. Elde edilecek avantaj halen yüzde 2.99 olan en yüksek kredi faizi dikkate alındığında ise 2.2 milyon liraya kadar ulaşacak. Faiz indiriminin geçmişte olduğu gibi konut fiyatlarında ani artışa neden olmaması için bu kez konut kredilerinde gelire göre farklı faiz oranı uygulanması bekleniyor. 'Kademeli faiz'le ilgili çalışmaları doğrulayan Murat Kurum, "Hazine ve Maliye Bakanlığı ile çalışıyoruz, kısa süre içinde açıklayacağız" demişti.

15 YIL VADE BEKLENİYOR

Murat Kurum, orta gelirliye yönelik kampanyanın amacına ulaşması ve fiyatları olumsuz yönde etkilememesi için titizlikle çalıştıklarını söylemişti. Nureddin Nebati de geçtiğimiz günlerde verdiği bir demeçte "Konut sektörünü canlandırmaya dönük 'gerçek mortgage' hazırlıklarımız var. Kredi vadesi 15 yıl olabilir. Bu modelde kredi faizleri alınacak konut fiyatlarına göre farklı uygulanacak. Örneğin 10 milyon liranın altındaki konuta uygulanacak faiz, üstündekine göre daha düşük olacak. Yani, kademeli bir model olacak" demişti.

İSTANBUL'A BÜYÜK KONTENJAN

100 bin adet olarak planlanan orta gelir gurubuna dönük konutlar da kurayla satılacak. Proje için İstanbul'a önemli bir kontenjan ayrıldı. Konutların 15 bini Arnavutköy'de inşa edilerek kurayla satılacak. Memurlar ve kamu çalışanlarına özel kontenjanın ayrılacağı konutların örnek bir şehircilik anlayışı ile inşa edileceğini belirten Bakan Kurum, "Yatay mimari anlayışı ile tasarlanan bu proje kapsamında sosyal donatıları, camileri, eğitim tesisleri, parkları, oyun alanları, sağlık tesisleri, ticari üniteleri ile birlikte bir bütün halinde planlanan yaklaşık 15 bin bağımsız bölüm geliştirilecek" demişti.

'İLK EVİM, İLK İŞ YERİM' KURALARI ANKARA'DA ÇEKİLDİ

Geçen yıl 'İlk Evim, İlk İş Yerim' adı altında Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut hamlesi başlatılmıştı. Evi olmayan dar gelirlileri kira öder gibi yuva sahibi yapacak proje kapsamında kuralar çekilmeye devam ediyor. Dün Ankara'nın Kahramankazan ilçesinde yapılacak 800 konut için kura çekildi ve hak sahipleri belirlendi. İlki Kahramankazan ilçesi için çekilen kuralar, 12 Ocak'a kadar Ankara'nın diğer ilçeleri için de devam edecek.