Özyeğin: Önce 'kurum içi girişimci' olun, sonra isinizi kurun

72 yıllık yaşamının sırlarını 'Bir Dünya Kurmak' adlı biyografi kitabıyla özellikle gençlere açan işadamı Hüsnü Özyeğin, patronlara 'Gençlere sorumluluk verin' diye seslenirken, gençlere de 'önce kurumiçi girişimci' olmalarını öneriyor. 

Nuriye Doğu

Henüz 10 yaşında bir çocukken ailesinin karşısına dikilip ben 'Robert Kolej'de okuyacağım' diyebilecek kadar kararlı, cebinde 1.000 dolarla gittiği ABD'de garsonluk yaparak harçlığını çıkaracak, 12 bin kişilik üniversitenin 'Talebe Birliği Başkanı' olacak kadar cesur ve Harvard Business School'a kabul edilebilecek kadar başarılı... 72 yıllık yaşamı liderlik ve cesaret vasıflarını birleştirerek kurduğu başarılı girişimcilik serüveniyle geçen ünlü işadamı Hüsnü Özyeğin'den bahsediyoruz... Özyeğin'in bu bir hayata sığdırılması güç öyküsü bugünlerde 'Bir Dünya Kurmak' adlı biyografi kitabıyla raflardaki yerini aldı. Gazeteci Rıdvan Akar tarafından kaleme alınan kitap Özyeğin’in girişimciliğe, iyiliğe ve hayata dair başarı sırlarını paylaşıyor. Kitabın tanıtımı için biraraya geldiğimiz işadamı Özyeğin, yazımı ve basımı tam 9 yıl süren kitabı için, "En zevk aldığım kitaplar hep biyografiler olmuştur. Kitap 2007'de üniversiteyle aynı dönemde başladı. 

SINIRLARI ZORLADIM

Bu zaman içinde ekonomik olayları en üst düzeyde yaşadım. Bu yüzden kitabı tamamlamak pek kolay olmadı..." diyor. Başarısının sırrını 'Yapmak istediğim şeyler için kendimi zorladım, zamanımı iyi paylaştırdım ve sınırları zorladım' diye özetleyen Özyeğin, 29 yaşında Pamukbank'a yönetim kurulu üyesi olarak eline geçen şansın hayatının en büyük fırsatlarından biri olduğunu söylüyor. 

FİNANSBANK'I KURDU

Özyeğin için ardından Yapı Kredi dönemi başlıyor, sonra aldığı güç ve cesaretiyle Finansbank'ı kuruyor. Bankayı çok yüksek bir rakamla Yunan NBG'ye satıyor. Ardından Özyeğin için yeni bir serüven olan Fibabanka sayfası açılıyor. Özyeğin Finansbank satışı için halen, "Sattığımda şaşırdılar. Ama Yunanlar çok para koydu. Ekonomiye büyük katkı sağladı. Ben bu boyuta asla taşıyamazdım" diyor.

MESELEMiZ KALİTELİ EĞİTİM 

Bu kitabı asıl gençlerin okuması için yazdıklarını anlatan Özyeğin, şunları söylüyor: "Özyeğin Üniversite'sine her gittiğimde kendimi kutluyorum. En büyük girişimim o. Gençlerin kaliteli eğitim alabilmesi en büyük meselemiz. Çünkü eğitim gelecekte nerede olacağımızı gösteriyor. Ve tabii gençlere iş ve sorumluluk vermek çok önemli. Şimdi çoğu girişimci olmak istiyor. Ama ben gençlere önce kurumlarda çalışıp, kurumiçi girişimci olmalarını öneriyorum. Çünkü büyük kurumlar girişimci çalışanlar istiyor artık. Sonra kendi yollarını bulabilirler."

Hüsnü Bey'in hızına yetişemedim

Rıdvan Akar da, tamamlanması 9 yıl süren kitapla ilgili, "Kitabın en önemli özelliği Hüsnü Bey'in eğitimiyle bir dünya yaratması" dedi. Akar yazımının bu kadar uzun sürmesiyle ilgili olarak ise 9 yıl sürdü çünkü Hüsnü Bey'in hızına yetişemedim. Tam bitiyor, Hüsü Bey yeni bir şirket alıyor ya da satıyor. Kitap, 4 bölümde tamamlanıyor" ifadelerini kullandı. 

50 bin kişiyi işe aldım  

Bugüne kadar 10-11 ülkede 100'e yakın şirket kurduğunu söyleyen Özyeğin, şunları anlatıyor: "Dönüp baktığımda dünden bugüne 50 bin kişiyi işe almışım. Rusya'da mesela 14 bin bankacı almışım. Genç bankacılara sorumluluk veriyorum. 'Ben 32 yaşımda tecrübem olmadan yaptıysam, siz de yaparsınız' diyorum..."