'Özelleştirme, satış yok çalışan hakları korunacak'

Başkan Erdoğan, BMC’nin 25 yıllığına işletmesini aldığı Tank Palet Fabrikası’yla ilgili, “Satış ya da özelleştirilmesi söz konusu değil. Çalışanın özlük haklarında eksilme olmayacak” dedi.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Tank Palet Fabrikası çalışanları başta olmak üzere hiç kimsenin CHP’nin yalanlarına itibar etmeyeceğine inandığını belirterek, “Fabrikamızın satılması söz konusu değil. Arifiye’deki mevcut personelin tasfiyesi, işinden, aşından, ekmeğinden edilmesi asla söz konusu değildir. Burada çalışan kardeşlerimizin özlük haklarında herhangi bir eksilme olmayacak. Aldığımız kararın gayesi, fabrikamızın verimliliğini, üretkenliğini, teknolojik kapasitesini ve gücünü artırmaktır” dedi. Karasu’da “BMC Sakarya Karasu Üretim ve Teknoloji Üssü Temel Atma, Pınarbaşı Fabrika İleri Teknoloji Üretim Hattı Hizmete Alım ve BMC Power İlk Yerli ve Milli Motor Çalıştırma Ortak Töreni”nde konuştu.

Yapılan özelleştirme değil

Arifiye’deki fabrikanın işletmesini 25 yıllığına alan BMC’nin güçlü bir firma olduğunu vurgulayan Başkan Erdoğan, şöyle konuştu: “BMC, niye burada bu yatırımı yapıyor? Orada yapılacak olan işler, fabrika arazisindeki her türlü taşınmazın, üretim, bakım ve onarımda kullanılan her türlü teçhizatın mülkiyeti devlete aittir ve öyle kalacaktır. Şimdi orada yeni yeni teknolojik belli ürünler, yatırımlar yapılacaktır ki bu 40-50 milyon doları bulacak. Kaldı ki burada yapılan iş, özelleştirme de değildir.” Erdoğan, 222 hektar alan üzerine kurulan tesiste toplam yatırım büyüklüğünün 500 milyon dolara ulaşacağını söyledi. 

5 milyar dolarlık katkı

BMC Üretim ve Teknoloji Üssü’nün tüm etaplarıyla faaliyete geçtiğinde 10 bin kişiye istihdam sağlayacağını ifade eden Erdoğan, “Tesis tüm üniteleriyle hizmete girdiğinde ekonomiye, yıllık 5 milyar dolarlık katma değer yaratacak. 1 milyar dolar civarında da ihracat gerçekleştirmeyi planlıyoruz” dedi. 

Amacımız dünya markası olmak

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Amacımız uluslararası savunma sanayii üreticilerine taşeronluk yapmak değil, yerli ve milli savunma sanayimizi bir dünya markası haline getirmektir. Stratejiden tasarıma, altyapı kurulumundan teknolojiyi geliştirmeye, prototipten ticarileşmeye kadar her aşamayı büyük bir titizlikle takip ediyoruz” dedi. Temeli atılan entegre üretim ve teknoloji üssünde; ticari araçlardan Altay tanklarına, motorlardan raylı sistemlere varıncaya dek pek çok katma değerli ürünün üretileceğini söyleyen Varank, Türkiye’yi her zaman bir üst lige çıkarmanın peşinde olduklarını vurguladı.  

Ruhsatı teslim edildi

Erdoğan, BMC Yönetim Kurulu Üyesi Taha Yasin Öztürk’e fabrikanın ruhsatını verdi. Öztürk ve BMC Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak da Cumhurbaşkanı Erdoğan’a BMC kamyon maketi hediye etti.

İlk yerli motor çalışmaya hazır 

BMC Yönetim Kurulu Üyesi Taha Yasin Öztürk, “Burada Sakarya Karasu’da gelecek 50 yılı inşa etmek için 500 bin metrekare kapalı alana ulaşacak üssün temellerini atıyoruz. İzmir’de 5 yıldır çok çalışarak ileri teknoloji seviyesine çıkarttığımız tesisimizin başarısını sizlerle paylaşıyoruz. Türkiye’nin ilk yerli ve milli motoru çalışmaya hazır” dedi. 

Erdoğan’ın konuşması öncesi sahne önüne BMC’nin yeni ürettiği iki “TUĞRA” model kamyon getirildi.

Hepsine inat yatırımlar devam ediyor

Erdoğan, bölümler halinde inşa edilecek ve tamamı 2023’te hizmete girecek devasa üretim üssünün 100 bin metrekarelik ilk fazının temelinin atıldığını belirterek şunları söyledi: “Bu ilk bölümün inşallah 2019’un sonuna kadar tamamlanmasını ve 2020 başında devreye girmesini bekliyoruz. Ne dediler? ‘Türkiye battı, bitti, yatırımlar durdu, üretim durdu.’ Hepsine inat, yatırımlar da devam ediyor üretimler de devam ediyor.” Türkiye’nin, askeri kapasitesiyle ekonomik, siyasi ve diplomatik kabiliyetleriyle güçlü olmak zorunda olduğunu vurgulayan Erdoğan, savunma sanayiindeki yerlilik oranının yüzde 20’lerden 68’e ulaştığını belirterek “ Yeter mi yetmez, daha da çıkacağız” diye konuştu.