Özel okullarda fahiş kitap ücreti dayatması

MEB'in ücretsiz kitabı zorunlu olmasına özel okullar yönetmeliğe uymuyor. Velilerden 40-50 bin liraya ulaşan fahiş oranda kitap ücreti talep ediliyor.

DHA

Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) özel okullarda ücretsiz dağıtılan ders kitaplarının kullanılacağına ilişkin yönetmeliğine rağmen; yeni eğitim yılı öncesinde velilerden fahiş oranda kitap ücreti talep edilmeye başlandı. Bazı veliler, Bakanlık ve Milli Eğitim müdürlükleri ile CİMER'e başvurup şikayette bulundu. Veli-Der Ankara Şube Başkanı Hülya Daran Deveci, yönetmeliğe rağmen özel okulların velilerden 40-50 bin liraya ulaşan fahiş oranda kitap ücreti talep ettiklerini söyleyerek, "MEB bu yönetmeliği 16 Şubat'ta çıkardı ve özel okullar aslında buna uymayacağını el altından gösterdi. Çünkü kayıtlar başlar başlamaz özel okullar, kaynak kitapları için fahiş fiyatlar istedi" dedi. Deveci özel okul kayıt ücretlerinin de 200 bin TL ile 1 milyon TL arasında değiştiğini söyledi. Ders kitabını kullanmayan özel okullara kanunun 7'nci maddesi kapsamında idari para cezasının yanında kurum açma izni ve çalışma ruhsatının iptaline kadar gidebilecek kademeli ceza uygulanabilecek.

10 YIL GERİYE DÖNÜK DAVA AÇILABİLİR

Avukat Baki Öztürk, "Bir mal veya hizmetin satışı, başka bir mal ve hizmetin satışına bağlanamaz. Veliler bu ücreti ödemek zorunda değil, ödeseler bile mezuniyet sonrası 10 yıl geriye dönük dava açabilirler" dedi.