OVP'deki hedefler piyasa beklentileriyle örtüştü

OVP'deki büyüme ve enflasyon öngörülerini değerlendiren ekonomistlere göre yeni tahminler bu yıl açısından gerçekçi, ulaşılabilir ve piyasa öngörüleri ile de neredeyse örtüşüyor.

Orta Vadeli Program'da (OVP) büyüme ve enflasyon beklentilerinde yukarı yönlü revizyona gidilirken, analistler, yeni tahminlerin özellikle bu yıl açısından gerçekçi ve ulaşılabilir olduğunu, piyasa öngörüleri ile neredeyse örtüştüğünü belirtiyor. Türkiye'nin 2022-2024 dönemine ilişkin yol haritasını kapsayan programda, büyümeye yönelik bu yıl için gerçekleşme tahmini yüzde 9 olmuştu. Enflasyonun bu yıl sonunda yüzde 16.2 düzeyinde gerçekleşeceği beklentisine yer verilen programda, söz konusu oranın 2024'te yüzde 7,6'ya gerileyeceği tahmin edilmişti.

İnfo Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Mert Yılmaz, OVP'nin eylül ayının başında açıklanmasının önemli ve olumlu olduğunu belirterek, "Enflasyonda 2021 sonu tahminleri neredeyse piyasa beklentileri ile örtüştü" dedi. Yılmaz, büyüme tarafında bu yıla yönelik yüzde 9'luk beklentinin baz etkisi nedeniyle gerçekleşebilir olduğunu ifade etti.

HEDEFE ULAŞILABİLİR

Deniz Yatırım Strateji ve Araştırma Bölüm Müdürü Orkun Gödek de yeni yayımlanan OVP'yi belirli projeksiyonlar açısından nispeten daha dengeli ve ulaşılabilir bulduğunu söyledi. Gödek "Büyümede yüksek baz etkisinin etkili olduğu 2021'in ardından yüzde 5 patikasının hedeflenmesi önemli. Enflasyonda ise 2021 öngörüsü Merkez Bankası tahminine kıyasla daha gerçekçi" dedi.

BÜTÇEDE DAHA İYİ PERFORMANS BEKLİYORLAR

Albaraka Türk Başekonomisti Dr. Ömer Emeç: Bütçe/GSYH gerçekleşmesinin yüzde 3 seviyesinde kalacağını öngörüyoruz.

Ekonomist Haluk Bürümcekçi: Bütçede görece sıkı duruşun korunduğu söylenebilir.

Gedik Yatırım Ekonomisti Serkan Gönençler: Hükümetin 2021'de 21 milyar dolarlık cari açık projeksiyonunun piyasanın 23 milyar dolar medyan beklentisi ve bizim kabaca 19 milyar dolarlık tahminimize yakın olduğu söylenebilir.