Otoyollar iç turizmi hareketlendirdi

10 milyon kişi seyahat ederek iç turizmde rekor kırarken yaşanan hareketlilikte dev projelerin etkisi büyük oldu. Kocaeli ve Sakarya gibi illere ilgi artarken İstanbul'a yakınlaşan İzmir bölgesi de tatilcinin tercihi oldu.

Kuzey Marmara Otoyolu, İstanbul-İzmir Otoyolu ve Avrasya Tüneli gibi büyük yatırımlar iç turizmde rekor getirdi. Yeni yollar mesafeleri kısalaştırınca bugüne kadar 10 milyon kişi tatil amaçlı seyahat etti. Böylece bayramdaki hareketlilikle birlikte turizmde en iyi yıl olan 2019'un rekoru kırıldı. Özellikle İzmir ve çevresindeki iller turizm hareketliliğinden memnun kalırken, Silivri'den Sakarya Akyazı'ya kadar uzanan Kuzey Marmara Otoyolu'nun geçtiği Kocaeli ve Sakarya gibi illere de ilgi arttı.

HER YER ARTIK YAKIN

İstanbul Anadolu yakasından Sakarya Akyazı'ya kadar olan mesafe 1 saat 15 dakikaya kadar düştüğünü belirten İstanbul Kamu Özel Sektör İşbirliği Mükemmellik Merkezi Başkanı Eyüp Vural Aydın "Geçmişte yoğun trafik saatlerinde 2.5 saat kadar süren yolculukların bu denli düşmesinin ardından, Sakarya ve Kocaeli'de yatırım yapmak isteyenlerin sayısının da artış gösterdi. Bölgede özellikle İstanbullular şu an yer topluyor. Bu durum Kuzey Marmara Otoyolu'ndan dolayı kaynaklanıyor" dedi. Aydın özellikle Silivri, Marmara Ereğlisi, Selimpaşa gibi noktalarda yazlık sahibi olanların sayısının arttığını da belirterek "Bu bölgelerde yaz aylarında cuma günleri İstanbul'dan gidişler 3-4 saate kadar çıkabiliyordu. Kuzey Marmara Otoyolu sayesinde bu mesafelerde aynı gün gidişler 1 saate kadar düştü. Yine pazar İstanbul'a dönüş trafiği de önemli ölçüde rahatladı. Bu da yazlıklara talebi artırdı" diye konuştu.

KALABALIK AİLELER İZMİR'E YÖNELDİ

Turizmin birçok imkanını içinde barındıran İzmir, İstanbul-İzmir Otoyolu'nun devreye girmesiyle birlikte İstanbul ve Kocaeli gibi illere daha da yakınlaşmıştı. İzmir ve çevresinde faaliyet gösteren turizmciler, "Otoyolun çok büyük faydasını gördük. 4-5 kişilik aileler pahalı olduğu için uçakla seyahat etmeyi çok tercih etmiyordu. Bu yol sayesinde otomobille yolculuk etmek isteyen ailelerin ilk tercihleri arasında İzmir yer almaya başladı" dedi.

OSMANGAZİ'DE GEÇİŞ REKORU

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Osmangazi Köprüsü ve İzmir-İstanbul Otoyolu'nda geçiş rekoru kırıldığını bildirdi. Bakan Karaismailoğlu, Twitter hesabından temmuz ayına ilişkin köprü ve otoyol geçiş istatistiklerini paylaştı. Bakan Karaismailoğlu "Aklın ve İstanbul-İzmir'in yolu bir. Osmangazi Köprüsü'nün temmuz ayı 25 gün ortalaması günlük 46 bin 785 araç, garantiyi karşılama oranı yüzde 117 oldu" ifadesini kullandı. Bakan Karaismailoğlu'nun Twitter hesabından paylaştığı infografiğe göre Osmangazi Köprüsü'nü 9 günlük Kurban Bayramı tatili süresince 451 bin 652 araç kullandı.

RESTORAN VE KAFELER DE 3. KÖPRÜ'YE TAŞINIYOR

Aydın, yeni yollar ve köprülerle birlikte İstanbul'da da hafta sonu için alternatif noktalar oluştuğunu, Yavuz Sultan Selim Köprüsü manzaralı birçok restoranın artık İstanbullular tarafından keşfedildiğini bildirdi. Aydın "İstanbul'da cumartesi ve pazar günleri Boğaz hattı yoğunluğu nedeniyle birçok restoran ve kafenin yeni noktalara taşındığını gözlemliyoruz. İstanbullu hafta sonu bu mekanları dolduruyor" dedi.