Otomotive 23 yılda 954 milyar TL teşvik

Bakan Kacır, 2022'den günümüze otomotive 954 milyar TL teşvik verip 184 bin istihdamın önünün açıldığını açıkladı.

AKŞAM GAZETESİ

Otomotiv Sanayii Derneği'nin (OSD) 50'nci Olağan Genel Kurulu'nda konuşan, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, sektörün ihtiyaç duyduğu her hususta destek ve teşvikleri harekete geçirmeye devam ettiklerini belirterek, "2002'den bugüne otomotiv ana ve yan sanayisinde gerçekleştirilen yatırımlar için 3 bin 742 yatırım teşvik belgesi düzenledik. 954 milyar liralık sabit yatırımı teşvik ederek 184 bin yeni istihdamın önünü açtık." dedi. Bakan Kacır, sektör paydaşlarının alın ve akıl teriyle, 22 yılda otomotiv üretiminin yıllık 357 binden 1 milyon 365 bine yükseldiğine dikkati çekerek, ihracatın 37 milyar doları aşarak yeni bir boyuta ulaştığını kaydetti.

ÜRETİM 1.365 BİNİ GEÇTİ

Bakan Kacır, sektör paydaşlarının alın ve akıl teriyle, 22 yılda otomotiv üretiminin yıllık 357 binden 1 milyon 365 bine yükseldiğine dikkati çekerek, ihracatın 37 milyar doları aşarak yeni bir rekora ulaştığını anımsattı. "Elektrikli ve şarj edilebilir hibrit araçların payının mevcut yüzde 17 seviyesinden 2030'da yüzde 35'i aşmasını yüzde 40'lara 50'lere ulaşmasını bekliyoruz" diye konuşan Kacır, "Hızlı şarj ünitelerine erişimini kolaylaştıracağız. Sağladığımız desteklerle 11 bin 700'ü hızlı şarj olmak üzere 28 bin 500 şarj bağlantı noktasına ulaştık. Yakın zamanda ilan edeceğimiz Şarj İstasyonları Destek Programı'mızın ikinci çağrısıyla mevcut altyapımız için tamamlayıcı rol üstlenecek yeni şarj istasyonlarını devreye alacağız" dedi.

1 MİLYON ELEKTRİKLİ

Kacır, "Sayın Cumhurbaşkanımızın ilan ettiği tarihimizin en büyük ölçekli yatırım programı HIT-30'un ilk 6 çağrısından ikisinin doğrudan otomotiv sanayimize yönelik. Elektrikli Araçlar Çağrısı'yla, yıllık en az 150 bin elektrikli araç kapasitesi sağlayacak ve Ar-Ge merkezi kurulumunu da içeren yeni yatırımlar için kapsamlı bir teşvik paketi sunuyoruz. Toplam 5 milyar dolar destek bütçesine sahip çağrıyla, yılda en az 1 milyon elektrikli araç üretim kapasitesine ulaşacağız." diye konuştu.

Bakan Kacır, en fazla ihracat yapan OSD üyelerine plaketlerini verdi.

CHERY YATIRIMI BU AY NETLEŞECEK

Türkiye'yi elektrikli araç ve batarya üretiminde dünyanın önde gelen oyuncularından biri haline getirme yolculuğunda, üreticilerin her daim olduğu gibi bundan sonra da elini taşın altına koyacağına olan inançlarının tam olduğunu ifade etti. Batarya Üretimi Çağrısı'yla ise hücre üretimini de içeren yıllık asgari 5 gigavat kapasiteli batarya ve aktif malzeme üretim tesisi yatırımlarını desteklediklerini anlatan Kacır, megavatsaat başına 6 bin dolara varan hibe desteğini de içeren 4,5 milyar dolarlık teşvik paketiyle 2030'a kadar Türkiye'de 80 gigavatlık üretim kapasitesi hedeflediklerini vurguladı. Otomotivde ikinci Çinli marka yatırımının bu ay duyurulmasını beklediklerinin altını çizen Kacır, "BYD, Manisa'da yıllık 150 bin elektrikli ve şarj edilebilir hibrit araç kapasiteli üretim tesisi ile mobilite teknolojilerine yönelik Ar-Ge merkezi kuruyor. Bu tesisle doğrudan 5 bin kişiye, oluşturacağı değer zinciriyle de 25 bine yakın vatandaşımıza istihdam sağlayacak" açıklaması yaptı.