Oteller dijital göçebe turiste hazırlanıyor

Turizm Strateji ve Araştırma Merkezi (TURSAM) Türkiye'nin dijital göçebeler için uygun bir destinasyon olmasına destek sağlanması hedefiyle “Dijital Göçebelik ve Uzaktan Çalışmanın Turizme Etkisi” konulu rapor hazırladı.

Akşam

Turizm Strateji ve Araştırma Merkezi (TURSAM) Türkiye'nin dijital göçebeler için uygun bir destinasyon olmasına destek sağlanması hedefiyle "Dijital Göçebelik ve Uzaktan Çalışmanın Turizme Etkisi" konulu rapor hazırladı.

VİZE KOLAYLIĞI ŞART

Rapora göre, hem uzaktan çalışan hem de seyahat eden ve seyahat ettiği destinasyonda uzun süreli (3-6 ay) konaklayan kişiler "dijital göçebe" olarak adlandırılıyor. Türkiye yeni turist tipolojisi olarak öne çıkan hem uzaktan çalışan hem de uzun süreli konaklayarak seyahat eden "dijital göçebe" pazarında yer almak için hazırlıklar yapıyor. TURSAM Genel Sekreteri Prof. Dr. Muharrem Tuna, dijital göçebelerin turizm pazarındaki önemine işaret ederek, "Söz konusu pazarda söz sahibi olmak adına Türkiye dijital göçebelere yönelik vize ve konaklama konusunda alternatifler sunmalıdır" dedi. Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin de dünyada uzaktan çalışma imkanlarının yaygınlık kazanmasıyla birlikte telekomünikasyon altyapısının iyi olduğu tatil yörelerine ve konaklama tesislerine talebin arttığını ifade etti.

YATIRIMLAR YAPILIYOR

Bu alanda gelecekte potansiyelin daha da artacağına dikkati çeken Eresin, şunları kaydetti: "Otellerimiz, hibrit toplantıların düzenlenmesine olanak tanıyan altyapılarına önemli yatırımlar yaptılar. Çoğu uluslararası şirket çalışanı olan misafirlerin kesintisiz, yüksek hızlı ve güvenli internet bağlantılarının sağlanmasına yönelik teknolojilerin yanında kendilerine ev konforunda ofis çalışma düzeni sağlamak da artık otellerimizin sunduğu hizmetler arasında yerini alıyor. Görülen o ki ilerleyen dönemlerde gezgin çalışan sayısında ciddi artış olacak. Biz de bu konuda özellikle Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan işletme belgeli otellerimizde misafirlerimize tüm gerekli konforu sağlayacak çalışmalarımızı tamamlamış durumdayız."

İSTANBUL, FETHİYE VE ANTALYA REVAÇTA

Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği Başkanı Ülkay Atmaca ise Türkiye'de bu destinasyon modelinin artması için internet erişim hızının artırılması, ücretsiz internet erişimi ve uygun çalışma ortamı sağlanması gerektiğini söyledi. İstanbul, Fethiye ve Antalya'nın dijital göçebelerce tercih edilmeye başlandığını belirten Atmaca, "Kendi aralarında önemli bir network oluşturan bu kişilerin ülke ekonomisine önemli katkı sağlayacakları düşüncesindeyiz" dedi.