OSGB zorunluluğu 1 Temmuz'da başlıyor!

1 Temmuz 2016 tarihi itibariyle 1 kişi dahi çalıştıran tüm işyerleri 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Kanunu yükümlülükleri altına girecek ve OSGB’lerden İSG Hizmetleri almaları zorunlu hale gelecek. İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmeti almayanlara ise ağır cezalar var!

Bir kişi dahi SGK’lı çalışanı olan tüm işverenler ile KAMU Kurumları 1 Temmuz 2016 itibariyle OSGB hizmeti almaya başlayacaklar. Örneğin; kasap, manav, bakkal, berber, perakende mağazalar, apartmanlar, büroda hizmet verenler (avukatlar, muhasebeciler, gümrükçüler, emlakçılar, reklam ajansları vb.)  için işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı zorunluluğu başlıyor. Türkiye’de bu tanımlamaya uyan 700 bin civarı işyeri bulunmakta. KAMU kurumları da aynı zamanda uygulama için hazırlıklara başladı bile. Pek çok Kamu Kurumu Yönetimi, hali hazırda OSGB’lerden teklifler alarak değerlendirme sürecine girmiş durumda…

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (ÇSGB), işverenlerin İş Sağlığı ve Güvenliği hizmetleri alabilmeleri için “Ortak Sağlık Güvenlik Birimi” olarak yetkilendirme yapmaktadır.  İş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi hizmeti OSGB firmalarından alınabilir.  OSGB firmaları yönetmeliklerde belirtilen görev, yetki ve sorumluluklar çerçevesinde işverenlere ve çalışanlara hizmet verirler.” Dedi. 

ÇSGB – İSG Genel Müdürlüğü, OSGB hizmeti alanı ve almayanı kurduğu online sistem olan İSG–Katip ile masa başından takip edebilmektedir. İstediği zaman cezalandırma yapabilecek teknik yetkinliktedir.

1 Temmuz 2016 itibariyle İSG Para Cezaları Uygulanacak!

İSG Kanunu Cezaları Aykırılığın Yapıldığı Her Ay İçin Ödenmektedir! İşverenler sözleşme yapmadıkları İşyeri Hekimi için ayda 6500.TL, İş Güvenliği Uzmanı için ayda  6500.TL olmak üzere Toplamda aylık 13.000.TL para cezası ile karşılaşabilirler. İşverenler  İş Güvenliği Cezaları konusunda bilgi sahibi olmalı ve gereğini yapmalıdır.

OSGB’ler tarafından her işyerine özel olarak hazırlanması gereken bazı belgeleri saymak gerekirse; İSG risk değerlendirmesi, acil durum planları, İSG talimatları, İSG eğitim belgeleri, iş güvenliği ekipmanları eğitimi ve teslim tutanakları ve çalışanların sağlık muayene raporları vb.

Türkiye, maalesef iş kazalarında ve meslek hastalıklarında dünya birinciliğine oynayan bir ülke… Her yıl binlerce çalışan ölüyor, sakat kalıyor ya da işe bağlı hastalıkların pençesine düşüyor. Oysa gerekli tedbirlerin alınmasıyla bunlar engellenebiliyor. Gelişmiş ülkelere bakıldığında aynı sistemin uygulandığı görülüyor, geç de olsa Türkiye’de de İSG Kültürü ve bilinci oluşturulacak.

Efor OSGB yetkilisi Sibel GÜMÜŞ konuyla ilgili olarak yaptığı değerlendirmede; “ Nasıl ki her ticari işletmenin bir Mali Müşaviri varsa 1 Temmuz 2016 itibariyle İSG hizmetleri için sözleşmeli çalıştığı OSGB’si de olacak.  İşverenlerin iş sağlığı güvenliğine ayıracakları bütçeyi bir maliyet olarak değil, çalışanın, üretimin ve işletmenin korunması için yapılan bir YATIRIM olarak görmesi gerekiyor. Bilimsel olarak ispatlanmıştır ki İSG yatırımı 1’e 2 geri dönüş sağlıyor. Mesai içerisinde tüm çalışanlar işverene emanettir, İş Kanununa göre işveren çalışanlarını gözetmek zorundadır. Herhangi bir iş kazası ile ilgili hukuki sürece girmiş olan tüm işverenler bunu geç de olsa öğreniyorlar. Efor OSGB olarak diyoruz ki “Risk Almayın, Önlem Alın; Önlemek Ödemekten Ucuzdur” dedi.