OSB'siz şehir kalmadı, ilk yarıda 583 fabrika açıldı

Sanayi Bakanı Varank, “Hakkari Yüksekova OSB'nin de tüzel kişilik kazanmasıyla ülkemizde OSB'si olmayan hiçbir ilimiz kalmadı. OSB'lerde yılın ilk yarısında 583 yeni fabrika üretime geçti” dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, planlı sanayileşme politikaları kapsamında yılın ilk altı ayında 6 OSB’ye tüzel kişilik kazandırdıklarını belirterek, “Hakkari Yüksekova OSB’nin de tüzel kişilik kazanmasıyla ülkemizdeki OSB sayısı 320’ye ulaştı. Böylece OSB’si olmayan hiçbir ilimiz kalmadı” dedi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) istişare toplantısı, Bakan Varank’ın da katılımıyla video konferans yöntemiyle gerçekleştirildi. Varank, mayıs ayından itibaren güçlü bir canlanmaya şahit olunduğunu söyledi.

ELEKTRİK TÜKETİMİ ARTTI

Varank, OSB’lerdeki elektrik tüketiminin ‘sanayinin nabzını’ ölçmekte kritik göstergelerden biri olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti: “Bu verilerin yönü ve büyüklüğüyle, sanayi üretimi arasında yüksek bir korelasyon var. Haziranda OSB’lerdeki elektrik tüketimi mayısa göre yüzde 36 daha fazla gerçekleşti. Pandemi öncesi dönemin sadece yüzde 8 altındayız. Otomotiv sektörü, gerek iç gerekse dış piyasalarda bu krizin etkilerini derinden hisseden sektörlerin başında geldi. Otomotiv ana ve yan sanayi ağırlıklı kümelenmelerin olduğu Sakarya-Bursa-Kocaeli bölgesindeki 19 OSB’de elektrik tüketimi mayısa göre ortalama yüzde 45 daha fazla oldu.”

10 MİLYAR TL YATIRIM

Varank, yeni normale geçiş döneminde, Türkiye’nin emsallerine ve gelişmiş ülkelere göre pozitif ayrıştığına dikkati çekerek, yılın ilk yarısında sanayi siciline 6 bin 967 yeni işletme kaydolduğunu, haziranda 1421 yeni sanayi işletmesi kurulduğunu ve bu sayının, geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 91 daha fazla olduğunu bildirdi. Varank, OSB’lerde yılın ilk yarısında 583 yeni fabrikanın üretime geçtiği bilgisini vererek, bu fabrikalar için sanayicilerin 10 milyar liraya yakın yatırım harcaması yaptığını ve bu sayede gıda, tekstil, kimyasal ürünler, makine-ekipman, kauçuk ve plastik imalatı gibi alanlarda üretim kapasitesinin geliştiğini kaydetti. 

196 FİRMAYA GÜVENLİ ÜRETİM BELGESİ

Bakan Varank, salgında sanayi tesislerinde alınması gereken önlemlere yönelik bir kılavuz hazırladıklarını ve ‘COVID-19 Güvenli Üretim Kalite Belgesi’ verdiklerini söyledi. Varank, “Şimdiye kadar 400 sanayi işletmesi başvurdu. 196 firmanın belgelendirme işlemlerini tamamladık” dedi.

TEŞVİK BELGESİ SAYISINDA REKOR 

Özel sektörün yatırım iştahını teşvik belgelerine olan talepten de ölçebildiklerine işaret eden Varank, “Haziranda 859 teşvik belgesi düzenledik. Teşvik tarihimizde aylık bazda düzenlenen en yüksek belge sayısına ulaştık. İlk 6 ayda, geçen seneye göre yüzde 14’lük bir artışla 84 milyar liralık sabit yatırım için teşvik belgesi verdik. Bu yatırımlar tamamlandığında 129 binin üzerinde vatandaşımıza yeni iş imkanı doğacak” dedi. Varank, yurtiçi kabiliyetleri geliştirme ve küresel pazarlarda daha yukarılara çıkma hedefiyle hayata geçirilen ‘Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı’nı anımsatarak, “Büyüklüğü 3.3 milyar lira olan 52 farklı proje Komitemize sunuldu. Sonuçları yakında açıklayacağız” diye konuştu.