OSB’ler yabancı yatırımcı için cazibe merkezi olacak

Sanayi Bakanlığı OSB, sanayi siteleri ve endüstri bölgelerini yerli-yabancı yatırımcılar için cazibe merkezi haline getirecek düzenlemeleri hayata geçirecek. Buradaki yatırımcılara kredi desteği sağlanacak. 

MİRAY ÇİMEN

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Organize Sanayi Bölgeleri (OSB), Sanayi Siteleri (SS) ve Endüstri Bölgeleri’ni (EB) cazibe merkezi haline getirmek için düzenlemeler yapacak.

DESTEKLER VERİLECEK

Bunun için her yıl düzenli eğitim, tanıtım faaliyetleri düzenlenirken, teknik ziyaretler yapılacak. Altyapı ve üst yapı destekleriyle, yatırım programında belirlenen bölgelerde planlı sanayinin oluşumuna katkı sağlanacak. Düzenlemeye göre yatırım programında yer alan projeler düzenli izlenerek, zamanında tamamlaması sağlanacak. OSB Bilgi Sistemi aracılığıyla OSB’lerde yer alan boş parseller hakkında yatırımcılar bilgilendirilecek. Bunun için OSB, SS ve EB’lere yönelik kredi desteği sağlanacak. OSB, SS ve EB’lerin izlenmesi ve değerlendirilmesi için mekanizmalar geliştirilecek. OSB parsel tahsisleri ve ruhsatları yıllık periyotlarla izlenmeye devam edilecek. OSB Bilgi Sistemi’nin yeniden yapılandırılması için gerekli yazılım, donanım ve diğer yeterlilikler kazandırılacak.

TANITIMLARI YAPILACAK

 Veri tabanının oluşturulması için danışmanlık hizmeti alınacak. Bakanlık, OSB, SS ve EB’ler hakkında ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtım etkinlikleri, eğitim faaliyetleri ve teknik ziyaretler gerçekleştirilecek. Bu kapsamda her yıl 12 bilgilendirme toplantısı ve eğitim faaliyeti düzenlenmesi öngörülüyor. Önümüzdeki dönemde orta yüksek ve yüksek teknolojideki sektörleri içeren planlı sanayi alanlarının oluşturulması da desteklenecek. Ağırlıklı olarak orta yüksek ve yüksek teknolojideki sektörleri içeren OSB veya EB’ler kurulacak. Bunlardan her yıl bir tane kurulması planlanırken, ihtiyaç halinde mevzuat değişikliği de yapılacak.OSB’lerde kurulacak teknik kolejlerde verilecek eğitim alanlarının belirlenmesi amacıyla sektörün ihtiyaç duyduğu istihdam alanları tespit edilecek. 

Dijital dönüşüm sağlanacak

Planlı sanayi bölgelerinde 4. Sanayi Devrimi çerçevesinde dijital dönüşümün sağlanırken, bunun sürdürülebilirliği de desteklenecek. Bu noktada seçilecek pilot OSB’lerde mevcut durum analizi yapılarak model oluşturulacak. Mevcut yatırımların sistemsel dönüşümlere kaynaklık edecek altyapı unsurları desteklenecek.