Örtülü faiz nedir?, ne demek Örtülü faiz artırımı nasıl olur?

Örtülü faiz artırımı, doların, TL karşısında hızlı düşüşüyle beraber araştırılıyor. Dün Başkan Recep Tayyip Erdoğan Kabine toplantısının ardından TL mevduatı hakkında açıklamalarda bulunmuştu. Peki, Örtülü faiz nedir?, ne demek Örtülü faiz artırımı nasıl olur?

Başkan Erdoğan'ın TL mevduatı ile ilgili yaptığı açıklamaların ardından dolar, TL karşısında hızlı bir değer kaybı yaşadı. Ekonomistlerin örtülü faiz artırımına ilişkin açıklamaları sonrası Örtülü faiz nedir?, ne demek Örtülü faiz artırımı nasıl olur?

ÖRTÜLÜ FAİZ ARTIRIMI NE DEMEK?

Merkez Bankası farklı kanallardan piyasaya Türk Lirası veriyor. Bu kanallardan biri, politika faizini de belirleyen bir haftalık repo ihaleleri. Son kur şoku öncesinde TCMB farklı araçlarla piyasayı ortalama yüzde 7,5 seviyelerinden fonluyordu. Bu oran, yüzde 8,25'lik politika faizinin de altındaydı. Kur şoku sonrasında TCMB, politika faizini artırmasa da ağırlıklı ortalama fonlama maliyetini, faiz koridorunun üst bandı olan yüzde 9,75'e yaklaştırmaya başladı.

Böylece TCMB, TL'nin maliyetini artırıp ve piyasadaki TL likiditeyi kısıp TL'nin dolar ve diğer yabancı para birimleri karşısındaki değer kaybını frenlemeyi amaçlıyor. Siyasi otorite Merkez Bankası'nın faiz artırmasını istemediği için yapılan bu hamleler 'örtülü faiz artışı' olarak tanımlanıyor.

Marj uygulanmış kur ne demek? İleri vadeli kur nedir?

Hiperenflasyon nedir? Hiperenflasyon olursa ne olur?