Ortaokul ve liselere 'şehir dersleri' geliyor

Dünyayı sosyal medyadan takip ederek yaşadığı kente yabancılaşmaya başlayan gençlere 'şehir dersleri' verilecek. Ortaokul ve lise müfredatlarına girmesi planlanan bu yeni dersle İstanbul’da oturan bir genç 'İstanbul'u, Mardin'deki akranı da 'Mardin'i yakından tanıyacak.

ÖZGÜL ÖZTÜRK

ozgul.ozturk@aksam.com.tr

Küreselleşme nedeniyle kendi kültürüne yabancılaşan gençleri kazanmayı hedefleyen Kültür ve Turizm Bakanlığı, gençleri kendi gerçeklikleri ve tarihleriyle barıştıracak bir projeye imza atıyor. Milli Eğitim Bakanlığı'yla işbirliği yapacak olan Bakanlık, ortaokul ve liselere ‘şehir dersleri’ koyacak. “Küreselleşme hızlı bir benzeşme sorucunu getiriyor. Dünyayı sosyal medyadan takip eden çocuklar kendi gerçekliğine yabancılaşıyor” diyen Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, bunun önüne geçmek için şehir dersleri koyacaklarının altını çizdi.  

OPERA BİNALARI YOLDA

Önümüzdeki yıllarda Türkiye’nin kültür politikalarını şehirler özelinde somutlaştıracaklarını ifade eden Ünal, projenin detayları hakkında şu bilgileri verdi: “Bugüne kadar şehirlerimizin merkezinde yer alan tarihi eserlerin yanına kaçak binalar yapılıyordu. Şimdi bu kaçak yapılaşmalar yıkılıyor ve bölgenin tarihi özelliği öne çıkarılıyor. Tarihi yapıların yanına müzeler, tiyatrolar, sinemalar, konser salonları yapacağız. İstanbul ve Ankara’ya yeni büyük opera binaları yapmayı planlıyoruz.”   

18 SAAT MESAİDEYİZ

Rusya ile uçak krizi yaşandığından bu yana Türk turizminin zarar görmemesi için yoğun mesai yaptıklarını ifade eden Bakan Ünal, “Uçak kriziyle başlayıp Sultanahmet patlamasıyla devam eden bu 75 günde 18 saatin altında çalıştığımız olmadı. Türkiye’nin güvenli bir ülke olduğunu dünyaya anlatmak için ülke ülke geziyoruz” diye konuştu. Bu süreçte yurtiçinde turizmcinin psikolojisini desteklemek için 6 bin dolarlık uçaklara yakıt desteğini başlattıklarını ve bazı tur operatörlerini kredi garanti fonu kapsamına aldıklarını hatırlatan Bakan Ünal, "Yan sektörleriyle birlikte 100 milyar dolarlık hacme sahip turizm sektörünü kaybetmemek için entegre bir mücadele başlattık" ifadelerini kullandı. 

Sur için hazırlanan proje tamam

TERÖR nedeniyle yıkılan Sur ilçesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile TOKİ işbirliğinde hazırlanan 'Kentsel Koruma ve Yenileme Projesi'nin tamamlandığı müjdesini veren Bakan Ünal, bölgedeki tüm tarihi konutların aslına uygun inşa edileceğini söyledi. Sur’da 400 tescilli bina olduğunu ve bunların 1939'dan başlamak üzere tüm hava fotoğraflarının arşivlerinde olduğunu belirten Ünal, "Terör örgütünün bölgedeki varlığı bitirilir bitirilmez Başbakan Davutoğlu'yla Diyarbakır’a gidip projeyi açıklayacağız" değerlendirmesini yaptı. 

Avrupalı yürüyüşe gelecek

Rusya pazarında kaybedilen turizm potansiyelinin, alternatif turizm çeşitleri ve pazarlarına yönelerek aşılacağına dikkat çeken Ünal, özellikle Karadeniz Bölgesi için yürüyüş turizmini ön plana alacaklarını belirterek, "Avrupalıları buraya çekmeyi hedefliyoruz" dedi. 

Kültürel doku tanıtılacak

İKİ bakanlığın işbirliği içinde gerçekleştireceği projeye göre Ankara’da yaşayan genç ‘Ankara’ dersi görürken İstanbul’da yaşayanlar da ‘İstanbul’ dersi görecek. Bu ders aracılığıyla gençlerin yaşadıkları şehirdeki tarihi eserleri ve kültürel dokuyu tanıyıp benimsemesi amaçlanıyor.