Ortak yatırım çağrısı

Türkiye-Tanzanya İş Forumu'na katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, işadamlarına şöyle seslendi:  Tanzanyalı işadamlarını Türk muhataplarıyla çalışmaya davet ediyorum. Sizleri özellikle Türkiye ve Tanzanya'da ortak yatırımlar; hatta üçüncü ülkelerde ortak yatırımlar yapmaya çağırıyorum.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmi törenle karşılandığı Tanzanya'da Cumhurbaşkanı John Pombe Joseph Magufuli ile görüşmesinin ardından Türkiye-Tanzanya İş Forumu'na katıldı. Forumda Erdoğan'a Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak da eşlik ederek, çeşitli anlaşmalar imzalandı. Forumda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Aldığımız kararlar Türkiye ile Tanzanya arasındaki dostluğun ileriye taşınması bakımından son derece önemli" ifadelerini kullandı.  

İSTİHDAM VURGUSU 

Türklerin Afrika'da en çok istihdam sağlayan müteşebbisler olduğuna dikkat çeken Erdoğan, şunları söyledi: "İşsizlikte mücadelenin en etkili yöntemlerinden biri yatırımların artırılmasıdır. Tanzanya ve Türk işadamlarının bir araya gelmesi; yatırımların ve istihdamın artmasıdır. Tanzanyalı işadamlarını Türk muhataplarıyla çalışmaya davet ediyorum. Türkiye ve Tanzanya'da ortak yatırımlar; hatta üçüncü ülkelerde ortak yatırımlar yapmaya sizleri özellikle davet ediyorum. Türk işadamlarına Tanzanya'daki yatırımları en iyi şekilde değerlendirmeleri çağrısında bulunuyorum."

BİRBİRİNİ TAMAMLAYAN NİTELİKTE İKİ EKONOMİ

Erdoğan, "Ekonominin gelişmesi, sanayileşme zemininin tesisi için istikrar ve güven şarttır. İstikrar ve güvenin olmadığı ülkede kalkınmadan bahsedemezsiniz. Ülkelerimiz arasındaki ticaret hacmi son yıllarda artmasına rağmen mevcut tablo potansiyelimizi yansıtmıyor. Tanzanya doğal kaynakları itibarıyla maden ve doğalgaz rezervi, altın ve elmasıyla öne çıkan bir ülke. Bu bakımdan büyük bir potansiyele sahiptir. Türkiye ekonomik alanda yaptığı atılım ve reformlarla dünyanın en büyük ekonomileri arasında. İki ekonominin birbirini tamamlayıcı nitelikte olduğunu görüyoruz." 

9 anlaşma imzalandı

Türkiye ile Tanzanya arasında 9 anlaşma, işbirliği protokolü ve mutabakat zaptı imzalandı. Anlaşma, işbirliği protokolü ve mutabakat zaptları şöyle: 'Savunma Sanayi İşbirliği Anlaşması'na Türkiye adına Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Tanzanya adına Savunma Bakanı Hüseyin Mwinyi imza attı. 'Sağlık ve Tıp Bilimleri Alanında Mutabakat Zaptı'na Türkiye adına Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Tanzanya adına Sağlık Bakanı Ummy Ally Mwalimo imza attı. Ayrıca, Kalkınma İşbirliği Anlaşması, Eğitim Alanında İşbirliği Anlaşması, TRT ile Tanzanya Ulusal Televizyon ve Radyo Kanalı arasında 'işbirliği protokolü', Turizm Mutabakat Muhtırası ve Tanzanya Havayolları Şirketi (ATCL) ile THY arasında 'işbirliği mutabakat muhtırası' imzalandı.

Milli gelire göre yardımda ilk sıradayız 

"Afrika'nın sorunlarına en iyi çözümün dışarıdan değil, bu topraklardan çıkacağına inanıyoruz" diyen Erdoğan, şöyle devam etti: "Türkiye Afrika'ya yapılan teknik ve insani yardımlarda en ön saflarda yer alıyor. Biz paylaşmanın bereketine inanan bir ülkeyiz. Dünyada en az gelişmiş ülkelere destekte birinci sırada Amerika, ikinci sırada İngiltere, üçüncü sırada Türkiye var. Milli gelire oranla hesapladığımızda Türkiye birinci sırada." 

Hedef 500 milyon dolarlık ticaret hacmi

Forum öncesi basın toplantısında da konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "150 milyon doların altında seyreden ikili ticaret hacmimizin çok daha yükseklere çıkarmamızın gereğine inanıyorum. Onun için ortak gayretlerimizle bunu ilk etapta 250 milyon dolara akabinde 500 milyon dolara çıkarma bir hedefimizin olması noktasında ikili görüşmede mutabık kaldık. Son yıllarda kat ettiğimiz mesafe bu rakamların ulaşılabilir olduğunu gösterdi" değerlendirmesinde bulundu.