Yeni Konut Finansman Programı (Yeni Evim Kampanyası), 4 Ocak 2023'te Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın birlikte gerçekleştirdiği lansman programı ile kamuoyu ile paylaşılmıştı. Buna göre Yeni Konut Finansman Programı kapsamında bankalar, 16 Ocak'tan itibaren ön başvuruları almaya başlamıştı. Yeni Konut Finansman Programı'na ilişkin, Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, 28 Ocak'ta Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmişti. Programın uygulanmasına ilişkin usul ve esasların belirlendiği Cumhurbaşkanı Kararı da dünkü Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre başvuru yapacaklar için yeni bir şart getirildiği görüldü. Kararda, "Katkılardan ve esnek ödeme planından yararlanmak için başvuranların, konut finansman başvuru tarihinden itibaren (bu tarih dahil) son 1 yıl içerisinde yurtiçinde en az 270 gün sosyal güvenlik primi ödemiş olmaları gerekir. Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim ödemeleri bu kapsamda değerlendirilmez" denildi. Ayrıca 5 milyon liraya kadar kredi konusuna da açıklık getirildi. Düzenlemeyle 5 milyon lira sınırının aşılamayacağı bilgisi netleştirildi.
KİMLER YARARLANACAK?
Programdan, konut finansmanına yönelik yeterli ödeme gücüne sahip olduğu bankalarca değerlendirilen ve katkı talebinde bulunan vatandaşlar faydalanabilecek. İstanbul'un 1'inci bölge, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Mersin ve Muğla'nın 2'nci bölge, bunların dışındaki illerin de 3'üncü bölge olarak tanımlandığı program kapsamındaki katkılardan ve esnek ödeme uygulamasından 18 yaş ve üzerindeki Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları yararlanabilecek. Kendisi, eşi veya 18 yaş altındaki çocuklarının konut tapusu sahipliği bulunanlar, bu karar kapsamındaki katkılardan veya esnek ödeme uygulamasından faydalanamayacak. Konut dışında arsa, dükkan gibi herhangi bir gayrimenkul sahipliği olanlar uygulamadan yararlanabilecek.
BAKILAN NET GELİR
Konut finansman katkılarından yararlanmak üzere bankalara başvuracak kişilerin azami net hane gelirleri; birinci bölge için aylık 80 bin lira, ikinci bölge için 65 bin lira ve üçüncü bölge için 45 bin lira olarak belirlendi. Azami net hane geliri için konutun/konut projesinin olduğu bölge esas alınacak. Karar kapsamındaki finansmanlar azami 15 yıl vade ile kullandırılacak, esnek ödeme uygulamasında vade 15 yılı geçmemek üzere finansmanı kullandıran banka ve başvuru sahibinin anlaşmasıyla belirlenecek.
YÜZDE 0.69 FAİZ İÇİN VİZE
Artık söz konusu kurallar çerçevesinde bankalar değerlendirdikleri başvuruların kredi işlemlerini gerçekleştirebilecek. Hazine katkısının sağlandığı finansmanlar için 15 yıllık, aylık eşit ödemeli plan uygulanacak. Bu kapsamda, faiz/kâr payı oranları 2 milyon liraya kadar olan finansman için yüzde 0.69, 2-4 milyon lira arasındaki finansman tutarı için yüzde 0.79, 4-5 milyon lira arasındaki finansman tutarı için de yüzde 0.99 olacak. Gayrimenkul değerleme uzmanları tarafından yapılacak değerlemede raporlanan konut değeri ve konutun satış tutarı her ikisi de birinci bölge için 9 milyon lirayı, ikinci bölge için 5 milyon lirayı, üçüncü bölge için 3 milyon lirayı geçmeyecek. Bu karar kapsamında kullandırılacak azami finansman tutarları gayrimenkul değerleme uzmanları tarafından yapılacak değerlemede raporlanan konut değerinin yüzde 90'ını geçmemek üzere, birinci bölge için 5 milyon lira, ikinci bölge için 3 milyon lira, üçüncü bölge için 2 milyon lira olacak. Program kapsamındaki diğer şartlarla ilgili programa dahil olan bankalardan bilgi alınabilecek.
KONUT KREDİSİNDE LİMİT YÜKSELTİLDİ
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) konut kredilerinde azami kredi tutarı limitlerini yükseltti. Buna göre BDDK, daha önce 2 milyon lira ve altında olan konutlar için belirlediği yüzde 90'a kadar kredi kullanım sınırını 5 milyon lira ve altında olan konutlar şeklinde güncelledi. Yeni limitlere göre değeri 5 milyon liranın altında olan birinci el konutlarda enerji sınıfına göre değerin yüzde 80 ile 90'ı arasında azami kredi kullanılabilecek. Değeri 1 milyon liranın altında kalan ikinci el konutlarda da azami kredi tutarı yüzde 90 olacak. 1 milyon ile 2 milyon liraya sahip ikinci el konutlarda azami kredi tutarları farklı enerji sınıflarına göre yüzde 60 ile yüzde 70 arasında değişecek.