Orta direğe BES teşviki

Hükümet, yaklaşık 18 milyon ücretliyi yakından ilgilendiren otomatik katılımlı Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) çalışmasını tamamladı.Hedef kitle olarak 'orta gelir grubunun' sistemde uzun süre kalması ve otomatik katılım için ilave teşvikler verilecek.

Hükümet, parasını çekmeyip sistemde kalarak emekliliği bekleyenlere vergi desteği sağlayacak. Sistemden çıkışın maliyeti düşecek, stopaj kesintisi yapılmayacak. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, bireysel emeklilik sisteminin zorunlu bir sistem olmadığını belirterek, "İsteyen sistemden ayrılabilecek. Belli süre dokunulmaması karşılığında devlet katkı verecek. Katkı oranı süreye göre belirlenecek" dedi.

100 TL İÇİN 25 TL KATKI PAYI

 
Bireysel emeklilik sisteminin kesinti oranları uluslararası düzeye yaklaştırılıyor. Türkiye'de uygulanan sisteme göre, ödenen katkı paylarının yüzde 25'ini katılımcı hesabına devlet yatırıyor. Vatandaşın BES'e yatırdığı her 100 lira için devlet de 25 lira katkı payı yatırıyor. Üç yıldan az kalıp ayrılanlar yüzde 25'lik devlet katkısı kısmını sistemde bırakmak zorunda kalıyor.
 
ÇIKIŞ MALİYETİ DE DÜŞÜYOR
 
Yeni düzenlemeyle sistemden çıkışın maliyeti düşürülecek. Sistemden çıkışın zor olduğunu gördüğü için dâhil olma konusunda vatandaşın tereddütleri giderilecek. Hazine, emeklilik şirketleri birlikte kesintilerle ilgili yeni seçenekler sunacak. İflas, ölüm, doğal afetler, sosyal patlamalar, mal varlığına el konulması, ekonomik krizler gibi durumlarda sistemden çıkacak olanlardan stopaj kesintisi yapılmayacak.
 
HEDEF ORTA GELİR GRUBU
 
Sendikalar, BES'e asgari ücretlinin otomatik katılımına 100 lira kesinti yapılacağı gerekçesiyle karşı çıkıyor. Ancak hükümetin yaptığı çalışmada hedef kitle asgari ücretli değil orta gelir grubu. Sistemde uzun süre kalıp, emekliliğe yönelik destekler sağlanacak. Otomatik katılıma da ek teşvikler verilecek. Yapılan çalışmayla geniş kitlelerin dâhil olup, sistemde uzun süre kalmasını sağlayacak bir mekanizma oluşturuluyor. Sistemde kalma süresine ilişkin 4-6 ay olmak üzere iki seçenek bulunuyor. Mevcut çalışmada 6 aylık süre ön plana çıkarken, asgari ücretliye de hiçbir yük getirmemesi öngörülüyor.
 
ZORUNLU DEĞİL GÖNÜLLÜ
 
Bireysel emeklilik sistemi zorunlu bir sistem olmayacak. Ödenen primler karşılığında katılımcılara belirli koşulların sağlanması durumunda peşin ödeme yapılacak, aylık bağlanacak. Sistemden çıkanın ana parasında kesinti yapılmıyor. Örneğin her ay 100 lira yatırarak sisteme dâhil olmak istiyorsunuz. Dört ay sonra maddi sıkıntınız söz konusu oldu ve paranızı çekmek istediğinizde parayı kesintisiz alabiliyorsunuz. Ancak bu sürede her ay için hak edilen yüzde 25'lik devlet katkısı ise alınamıyor. Bundan yararlanmak için sistemde durulması gereken süreler bulunuyor. Üç yıldan az kalanlar devlet katkısı alamıyor. (SABAH)