Orman ve tarım arazilerinde yangına karşı akıllı koruma

Görüntü işleme teknolojisi, orman yangınlarıyla mücadelenin de en önemli unsuru oluyor. Türk mühendisleri tarafından geliştirilen yerli yazılımla, orman ve tarım arazilerindeki yangınlara önceden müdahale edilebilecek. 

Yaz aylarının en korkutucu olayları arasında yer alan yangınlar her yıl Türkiye’de büyük zararlara neden oluyor. Orman Genel Müdürlüğü’nün 2018 Faaliyet Raporu’na göre, sadece geçtiğimiz yıl içinde 2 bin 167 orman yangını yaşanırken; bu yangınlar sonucunda toplam 5 bin 644 hektar orman alanı zarar gördü. Yaşanan doğa kat-   liamının yanı sıra orman ve tarım arazilerinde yaşanan yangınların yarattığı ekonomik zarar da olayların bir diğer karanlık yüzü. 

YERLİ YAZILIM GELİŞTİRDİ 

Yangınla mücadeleye her yıl milyonlarca liralık kaynak ayrılırken, teknolojideki son gelişmeler yangınlarla mücadelede de yeni bir dönemin kapılarını aralıyor. Geliştirdiği yapay zekâ destekli dijital dönüşüm uygulamalarıyla bilinen Türk teknoloji şirketi Etiya’nın iştiraki Ayvos bu yönde ortaya koyduğu yeni teknolojiyle dikkat çekiyor. 

dünyada da kullanılabilir

Ayvos Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Eray Hangül, yüzde 100 Türk mühendisleri tarafından geliştirilen ve orman alanlarındaki kameralara entegre edilebilen yerli yazılımla orman yangınlarına önceden müdahale edilebileceğini; bunun da her yıl binlerce hektarlık alanın zarar görmesini engelleyebileceğini söyledi. Hangül, bu teknolojinin tüm dünyada yangınlarla mücadeleye büyük destek verebileceğinin altını çizdi.

Kıvılcımı anında yakalıyor

ERAY Hangül, “Geliştirdiğimiz sistem, her türlü kıvılcımı ve ateşi anında yakalayabiliyor. Ateş yakmanın yasak olduğu yerlerde yetkililere hızlıca bilgi verebiliyor. İzmarit ya da çalı tutuşması gibi durumlarda da yine yetkilileri otomatik olarak uyarabiliyor” değerlendirmesinde bulundu. Sistemle ilgili tüm yazılımların tamamlandığını ve test süreçlerinin devam ettiğini sözlerine ekleyen Eray Hangül söz konusu teknolojinin Türkiye’de de kullanılabileceğini; bunun yanında Rusya, Portekiz, İspanya ve Yunanistan gibi orman yangınlarının yoğun olarak yaşandığı ülkelere de söz konusu teknolojiyi ihraç etmek için görüşmeler yaptıklarını ifade etti.

5 bin 644 bin hektar alan zarar gördü

ORMAN Genel Müdürlüğü’nün 2018 yılı Faaliyet Raporu’na göre yangınla mücadelede fiziki tedbirler alınarak 2 bin 167 orman yangınına müdahale edildi ve bu olaylarda 5 bin 644 hektar orman alanı zarar gördü. 2014-2018 döneminde yılda ortalama 2 bin 413 orman yangınına müdahale edildi ve 6 bin 628 hektar/yıl orman alanı zarar gördü. Yani 5 yılda zarar gören toplam orman alanı yaklaşık 33 bin hektar olarak hesaplandı.