Organik tarım için iki laboratuvar ada

Gökçeada ve Bozcaada'da 21 yıldır organik tarım yapılıyor. Pilot bölge kapsamında ekolojik tarım uygulanan ve laboratuvar özelliği taşıyan bu iki adadaki uygulamalar, Türkiye geneline yaygınlaştırılacak.

Ekolojik tarım yapılması amacıyla pilot bölge seçilen Çanakkale'nin Gökçeada ve Bozcaada ilçelerinde 2002'de organik tarım uygulamalarının başlamasının ardından 21 yılda 850 kişi üretime geçti. Her iki adanın organik tarımdaki önemine işaret eden Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, bakanlık için laboratuvar niteliğinde olan Gökçeada ve Bozcaada ilçelerinde yapılan organik tarım çalışmalarının Türkiye'deki uygulamalara yön vereceğini söyledi.

PROJELER YÜRÜTÜLÜYOR

Adalarda hayata geçirmeyi planladıkları projelerin de bulunduğunu belirten Gizligider, şöyle devam etti: "Gökçeada'da bir mezbaha yaptık. Fiilen işleyen, adanın bütün ihtiyacını önemli şekilde gören bir mezbaha. 2010 yılında, 4 bin dekar alanın sulanmasıyla ilgili kapalı sulama sistemi yaptık. 2014 yılında 18 tonluk zeytinyağı paketleme ve dolum tesisi kurduk. 2011'de bal dolum tesisi yaptık. Hayvancılığın geliştirilmesi kapsamında 2008-2010 yıllarında 119 gebe düve, 42 sağmal inek, 110 Saanen keçisini üreticilerimize teslim ettik. Su ürünleri soğuk hava depomuz ve ekipmanları 2012 yılında adalarımıza kazandırıldı. 2016 yılında 32 organik satış reyonunu ihdas ettik. Bir seyyar toprak tahlil cihazı kazandırdık."

BAĞCILIK GELİŞTİRİLECEK

Bağ bozumu festivalleri düzenlediklerini hatırlatan Ebubekir Gizligider, adalarda bağcılığı da geliştirmeye çalıştıklarını belirtti. Gökçeada'ya has tescilli bazı ürünler olduğuna değinen Gizligider, bunları yaşatmak ve geliştirmek amacıyla ciddi destekler verdiklerini, aşısız ve aşılı 228 bin 233 asma fidanı, 10 bin bağ direği dağıttıklarını söyledi. Bozcaada çavuş üzümünün coğrafi işaret tescilinin alınmasının önemine işaret eden Gizligider, "Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğümüzde bir daire başkanlığımız var. İşi gücü tam olarak da bu. Bu topraklar hem iklimi hem florası itibarıyla berekete dönmüş. Bunu tüm Türkiye'ye kademe kademe yaymak istiyoruz" dedi.

'YEŞİL' FORMAT KORUNACAK

Gökçeada ve Bozcaada'da yapılması planlanan ağaçlandırma faaliyetleriyle ilgili Orman Bölge Müdürlüğü'nün kapsamlı çalışma başlattığını dile getiren Ebubekir Gizligider, "Şunu herkes bilsin; Türkiye'de yanan bir ağaç olacaksa, onun en az 5 katı kadar da yenisi dikilecek. Gökçeada ve Bozcaada'nın yeşil ada formatına halel getirmeyeceğiz" diye konuştu.

KOYUN VE KEÇİLER MERAYA ALINACAK

Rusya'dan İstanbul ve Ankara'dan sonra Antalya'ya da 10 Ağustos'ta charter uçuşların başlaması bekleniyor. Turizm kentini, 2018'de 4 milyon 803 bin, geçen yıl ise 5 milyon 582 bin Rus ziyaret etti. Kente geçen yıl gelen 15.6 milyon turistin yüzde 35'ini oluşturan Ruslar, deniz, kum ve güneş tatilini tercih ediyor.