GÜLTEN UĞURLU
Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığını en aza indirmek için yenilenebilir enerji büyük önem taşıyor. Bu alanda son dönemde hem yerli hem de yabancı yatırımlar artarken, devlet desteği de sürüyor. Şimdi bu yatırımlara bir yenisi daha eklendi ve yenilebilir elektrik ile rüzgar enerjisinin ardından yenilenebilir doğalgaz üretimi de gerçekleştirildi.
PepsiCo Türkiye, Manisa'da 3 Kasım 2023'te devreye aldığı Biyometanizasyon Tesisi ile Türkiye'de ve dünya PepsiCo içerisinde bir ilke imza atarak, organik atıklardan doğalgaz yerine kullanılabilecek biyometan üretti. Tesisin açılışında konuşan Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkan Yardımcısı Zeynel Kılınç, bu tesisin Cumhuriyet'in ikinci yüzyılında yani yatırım yüzyılında ofis olarak açılışını yaptıkları ilk yatırım olduğunu söyledi. Bu tesis gibi yenilikçi ve sürdürülebilir yatırımları her zaman desteklediklerini belirten Kılınç, "Invest in Turkiye' yani 'Türkiye'ye Yatırım Yapın' mesajımızı sıklıkla duyurduğumuz bugünlerde ülkemizin yatırım ortamına güvenerek yatırım yapan PepsiCo ailesini tebrik ediyoruz" diye konuştu.
100 MİLYON TL'LİK YATIRIM
Biyometanizasyon Tesisi projesini; sıfır emisyon ve sıfır atık hedefine katkı sağlamak amacıyla, üretimden gelen organik atıklardan yine üretimde kullanılan doğalgaza ikame olarak sıvı doğalgaz denebilecek biyometan üretimi sağlamak için 100 milyon lira yatırımla hayata geçirdiklerini belirten PepsiCo Türkiye Genel Müdürü Evrim Şen de "Halihazırda fabrikalarımızda organik atıklardan elektrik üretiyoruz. Bu projemizde ise Manisa fabrikamızda elektrik değil doğalgaza emsal biyometan üretecek ileri teknoloji ve mühendislik içeren bir sistemi ilk kez uyguladık. Cumhuriyetimizin 100'üncü yılında 250 milyon TL'si güneş enerji panelleri ve 100 milyon TL'si ise biyometanizasyon tesisi olmak üzere; yenilenebilir enerji kaynaklarına 350 milyon TL'nin üzerinde yatırım gerçekleştirmiş olmaktan gurur duyuyoruz" dedi. Şen, PepsiCo'nun Türkiye'yi büyüme ve yatırım için stratejik bir pazar olarak gördüğünü söyledi.
PepsiCo'nun Türkiye'de 3'ü gıda, 3'ü de içecek olmak üzere 6 tesisi var. Manisa'da yeni açılışı yapılan fabrikasında gıda atıklarıyla üretilen biometan gazı, diğer iki gıda tesisinde de 5 yıl içinde gerçekleştirilecek.
PORTEKİZ'E ÖRNEK OLDU
Evrim Şen, PepsiCo Türkiye'nin kendi ekibi ile geliştirdiği biyometan gazı projesinin örnek alınarak Portekiz'deki PepsiCo tesisinde de uygulanmaya başladığını ve bunun PepsiCo'nun tesisi bulunan başka ülkelere de yayılacağını söyledi.
300 BİN DOLARLIK TASARRUF
Doğalgaz ihtiyacının yaklaşık yüzde 30'u karşılayacak Biyometanizasyon Tesisi'nde ilk aşamada 10 bin ton organik olarak patates, cips, nişasta, yağ, arıtma çamurları ve benzeri parçalanabilir atıklar 25-30 günlük bir süre içinde 'anaerobik çürütme' metoduyla, yani oksijensiz ortamda fermente edilerek biyogaza dönüştürülüyor. Sonrasında 'metajen ünitesi'nde biyogaz bir dizi saflaştırma işlemine tabi tutuluyor ve biyogaz yüzde 99 saflıkta biyometana dönüştürülüyor. Bu yatırımla yıllık 600 bin metreküplük doğalgaz tasarrufu sağlanarak, 300 bin dolarlık doğalgaz maliyetinin düşürüleceğini belirten Evrim Şen, başka şirketlerin de atıklarını almayı planladıklarını söyledi.