4.5G uygulamaları ve 5G vizyonu İstanbul’da masaya yatırıldı. İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde yapılan ‘Uydu, Uzay ve Teknoloji Günleri powered by TÜRKSAT’ etkinliği kapsamında “4.5 G Teknolojileri ve 5G Vizyonu” başlıklı panel düzenlendi. Panelde konuşan Cumhurbaşkanlığı Bilişim Teknolojileri Başkanı Ali Taha Koç, 2020’de tüm dünyada hayata geçirilmesi planlanan 5G ile yüksek servis kalitesi, devamlı güvenilir hizmet, hız artışıyla çok kullanıcı sayısına ulaşılacağını kaydederek, Türkiye’nin 5G’de söz sahibi olması gerektiğini söyledi.
İNTERNET DUŞTAN ÖNCE...
Amerika’da 20-30 yaş grubu üzerinde yapılan ilginç bir araştırmayı paylaşan Koç şunları kaydetti: “Bu araştırmada bir otele gidildiğinde öncelikli beklentileri sorulmuş. Araştırmaya katılanların çoğunluğu duştan önce internet istediklerini söylemiş. Bu da bize gelecekte internet teknolojilerinde çok daha fazla kapasiteye ihtiyaç duyulacağını ortaya koyuyor."
Ar-Ge çalışması sürüyor
Operatörler olarak 1 Nisan tarihinde 4.5 G’ye geçmeye hazır olduklarını ifade eden Türk Telekom Grubu Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Coşkun Şahin ise, "Ama bu 1 günde olacak bir süreç değil. Yavaş yavaş oturacak. 5G için Ar-Ge çalışmalarımız sürüyor. ULAK Projesi önemli bir aşamaya geldi. Türkiye’de yerli üretim ihtiyacını karşılamak için sanayi ile işbirliği yapıyoruz. Sabır ve çaba başarı getirecek" ifadelerini kullandı.
FİBER YOKSA İSKAN DA YOK!
Turkcell Genel Müdür Yardımcısı İlker Kuruöz, fiber altyapı yatırımlarına 2011 yılında başladıklarını ve bugüne kadar 34 bin km fiber hattı döşediklerini söyledi. 4.5 G ve 5G için fiber yatırımlarının önemli olduğuna işaret eden Kuruöz, “Türkiye’nin bir fiber stratejisinin olması gerekiyor. Bugün fiber için kazı yapmak Ar-Ge yapmaktan zor. Bunun önündeki bürokratik engellerin kaldırılması lazım. Nasıl ki elektriği suyu çekilmemiş eve iskan hakkı verilmiyorsa fiber altyapısı olmayan eve de iskan verilmesin” diye konuştu. 4.5 G teknolojisinin bütün sektörleri etkileyeceğini savunan Kuruöz, özellikle iş dünyasına ciddi fırsatlar sunacağını kaydetti.
Türkiye de olmalı
5G konusunda standartları belirleyen organizasyonlarda Türkiye’nin de bulunması gerektiğine dikkat çeken İlker Kuruöz, "5G’nin patentlerini şimdiden almalıyız" diye konuştu.
20 milyar yatırım yaptı
Türk Telekom’un bugüne kadar 20 milyar TL’lik fiber altyapı yatırımı yaptığını belirten Şahin, isteyen operatöre belirli bir ücretle altyapılarını kullanım hakkı sağlayabileceklerini söyledi. Şahin, kentsel dönüşümün fiber altyapıyı tamamlamak için bir fırsat olduğunu da ifade etti.
Fiber meselesi memleket meselesi
Vodafone İcra Kurulu Başkanı Yardımcısı Hasan Süel de, şunları kaydetti: “Fiber altyapıda operatörler ortak çalışabilir. Fiber meselesi memleket meselesi."