Önümüzü iliklediğimiz firmalar 'bizi al' diyor

Güral Grubu'nun Başkan Yardımcısı Harika Güral “Porselende Avrupa'da aklınıza gelmeyecek firmalar satılık. Bizim önümüzü iliklediğimiz firmalar ‘gel bizi al' teklifi yapıyor” dedi.

YAŞAR KIZILBAĞ

Harika Güral, Kütahya denildiğinde ilk akla gelen sanayicilerden Güral Ailesi'nin 3'üncü kuşak temsilcilerinden. İkinci kuşağın işleri ayırmasından sonra porselen, viktrifiye, enerji ve turizm alanlarında faaliyetlerini sürdüren Güral Şirketler Grubu'nun Başkan Yardımcısı Harika Güral, bugünlerde sık sık Paris'e gidiyor. Bilgi Üniversitesi'nde işletme okuduktan sonra New York Üniversitesi'nde eğitim gören Güral şimdilerde ise Sorbonne Üniversitesi'nde. Eğitime doymayan Güral 24 Mayıs 2024'te kep atmaya hazırlanıyor. Tezini ise yapay zeka üzerine hazırlayan Güral yatırımlarını önümüzdeki dönemde yapay zeka ve güneş enerjisine yoğunlaştıracaklarını belirtiyor. Güral otel dışında satın alma düşünmediklerini de belirterek şunları söylüyor: "Porselende Avrupa'da aklınıza gelmeyecek firmalar satılık. Öyle dosyalar geldi ki ağzımız açık kaldı. Bir zamanlar bizim önümüzü iliklediğimiz firmalar 'gel bizi al' diyor." Güral'la grubun faaliyetlerini konuştuk.

Grubunuzun ana faaliyet alanlarından bahseder misiniz?

Güral Grup olarak, porselen, seramik ve viktrifiye alanlarında Güral Porselen, Güral Seramik ve Güral Vit markalarımızla faaliyet gösteriyoruz. 60 ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. Kendi sektörümüzde 4 yıldır ihracat şampiyonuyuz. Bu yıl ağustos ayında birinci yılını kutladığımız markamız Güral Seramik, kısa sürede hızla büyüyen gözbebeği markalarımızdan biri oldu. Turizmde ise uzun yıllardır sahip olduğumuz deneyimle, Güral Premier Tekirova ve Güral Premier Belek'te misafirlerimizi ağırlıyoruz.

Kısa veya uzun vadeli yeni yatırım planları var mı?

2024'te güneş enerjisi sistemlerine yatırım yapmayı hedefliyoruz. Kütahya OSB'de yer alan Güral Seramik'in çatısına 9 MWp ve sahaya da 20 MWp gücünde güneş enerji sistemi kurmak için yaklaşık 19 milyon dolarlık bir yatırım yapacağız. 2025 ve 2026 yıllarında da enerji yatırımlarımızı genişleteceğiz. Böylece tükettiğimiz enerjinin yüzde 65'ini kendimiz karşılayacağız. 2024'ü mevcut sektörlerde büyüyerek geçireceğiz. Ayrıca mevcut yatırımların da yenileme çalışması olacak. Bazı fırınları değiştiriyoruz. Ciddi rakamlar tutuyor.

Size gelen ortaklık, işbirliği veya satın alma teklifleri var mı?

Çok teklif geliyor. Aralarında fonlar da var. Ama ortaklık veya satın alma gibi bir düşüncemiz yok. Hatta Avrupa'dan 'bizi al' diye gelenler oluyor. Bazen fiyatı çok uygun gibi görünüyor ama içine bakınca öyle olmadığını farkediyoruz. Çünkü Avrupa'da marka alıp üretime devam ettirmek zor. Avrupa'da aslında aklınıza gelmeyecek firmalar satılık. Öyle dosyalar geldi ki ağzımız açık kaldı. Bir zamanlar bizim önümüzü iliklediğimiz firmalar 'gel bizi al' diyor.

Malum bir ekonomik program yürütülüyor. 2024'ü nasıl görüyorsunuz?

Son yıllarda yaşanan pandemi, Rusya-Ukrayna Savaşı, Gazze'nin İsrail işgali gibi maalesef başta tüm insanlığı etkileyen gelişmeler, elbette sosyal ve ekonomik bazı zorlukları da beraberinde getiriyor. 2024 yılında dünya genelinde ekonomik toparlanma süreci yaşanırsa, uluslararası pazarlarda talep artışı yaşanabilir. Ancak Türk ihracatçıları olarak bazı maliyet kalemlerini dengeleyemezsek rekabet koşullarını kaybetmeye devam ederiz. Enerji, iş gücü ve ham madde maliyetlerindeki artışlar üretim maliyetlerini büyük oranda etkiliyor. 2024 yılında Türkiye genelinde özellikle enerji maliyetleri kapsamında zor bir yıla gireceğimizi düşünüyorum.

EYT, pek çok özel sektörde maliyete ve iş gücü kaybına sebep oldu. Sizde ne kadarlık bir maliyet oluştu?

Beyaz ve mavi yaka olmak üzere 482 ekip arkadaşımıza EYT sebebiyle veda ettik. Toplama 160 milyon TL gibi bir kıdem tazminatı ödemesi gerçekleştirdik.

İçinde bulunduğunuz sektörlerin ana sorunları neler?

Genel anlamda her sektör için finansmana erişimde zorlanılan bir yılı geride bırakıyoruz. Ayrıca son dönemde sadece beyaz yaka değil, nitelikli ve niteliksiz iş gücü problemi yaşanıyor. Bizler örneğin, Kütahya OSB'de yer alan fabrikamızda çalışmak için mavi yaka bulamıyoruz. Özellikle seramik sektöründe rekabet koşullarını kaybediyoruz. En son AB, Türkiye ve Hindistan'ı antidamping kapsamında incelemeye aldı. 2020-2021 yıllarındaki satışları kapsayan bir antidamping uygulandı. Biz Güral Seramik olarak üretime 2022 yılında başladık. 2021 yılında üretimimiz olmadığı halde üretim ve ihracat bilgilerini ibraz edemedik ve yine de 20.9'luk antidamping uygulamasına dahil edildik. Bu da vergisi yüksek bir marka olarak rekabet koşullarımızı daha da zorlaştırıyor.

YAPAY ZEKAYA YATIRIM YAPACAĞIZ

Paris Sorbonne Üniversitesi'nde okuduğunuzu duyduk...

Executive MBA yapıyorum. Tez konum yapay zekanın endüstride kullanımı. Üniversite Fransa'da ilk 3 arasında, dünyada 46. sırada. Böyle bir üniversitede öğrenci olmak çok güzel birşey. 24 mayıs 2024'te inşallah kep atacağım. Gün sayıyorum. 15 senelik iş tecrübesinden sonra yüksek öğretime geri dönmenin çok faydalı olduğunu düşünüyorum. Bilgi Üniversitesi'nde işletme okuduktan sonra New York Üniversitesi'ne gittim. Şimdi de Paris'teyim. Tez konumu Güral Porselen'de üretimde de olabildiğince kullanacağız. Ama Türkiye'de yatırımlar eski. Öncelikle fırınların birbiriyle konuşabilir olması lazım. Hemen yüzde 100 yapay zekaya geçmek mümkün değil. Hiç konuşmayan makineleri değiştirmek lazım. Tüm verileri yapay zekayla karar alıp üretimde kullanabilmek lazım.

Bu yapay zeka işi nereye gidecek?

Gidiyor aslında ama biz farkında değiliz. Şu anda büyük şirketleri tenzih ederek söylüyorum çok gerideyiz. Yapay zekayı tehdit olmaktan çıkarıp hazırlıklı olmalıyız. Hazırlıklı değiliz. Artık orta okullarda da kodlama öğretilmeli. Yapay zekayı kullanmayanların yaşama ihtimali çok düşük.

KENDİ OTELLERİMİZDE HİÇ TATİL YAPAMADIM

Turizmde yeni yatırım planı var mı?

Antalya'da uygun bir yer bulursak satın alma düşünüyoruz. Otellerde birçok yenileme yatırımı yaptık. Güral Premier Belek'in, muadillerinin çok üzerinde, 13 bin metrekare üzerine kurulu bir aquaparkı vardı. Biz bununla yetinmedik, bu alanı 25 bin metrekareye çıkardık. Ayrıca odaları da büyütüyoruz.

Tatil yaptınız mı bu yıl kendi otelinizde?

Bizim otelde bir defa güneşlenmedim. Ben de babam da kendi otellerimizde hiç tatil yapmadık ama gördüğüm kadarıyla bir numara. Çünkü işyerim. Tatil yapılamıyor, arkadaşlar çalışırken biz de çalışıyoruz. Sadece gittiğimde bazen antreman amaçlı yüzerim.