Önceliğimiz Bank Asya’nın satışı ya da birleştirilmesi

“Bank Asya'da 'geçici' bir yönetim yoktur'' denilen TMSF açıklamasında geri iadenin mümkün olmadığına dikkat çekildi.

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından, ‘Fon Bankası’ statüsünde olan Asya Katılım Bankası AŞ'de (Bank Asya) ‘geçici’ bir yönetimin olmadığı belirtilerek, "Mevcut hukuki durum çerçevesinde, bankanın ortaklara iadesi imkan dahilinde bulunmamaktadır" ifadesi kullanıldı. 

SÜRE ÜÇ AY UZATILDI

TMSF tarafından yapılan açıklamada, temettü hariç ortaklık hakları TMSF'ye devredilen Bank Asya'nın çözümlenmesine ilişkin olarak, Kanun'un 107. maddesi kapsamında öngörülen 9 aylık sürenin, aynı Kanun maddesine istinaden; 29 Şubat’tan başlamak üzere 3 ay daha uzatıldığı belirtildi. Kanunun emrettiği doğrultuda, bankanın, bu sürenin sonuna kadar satış, birleşme ya da devir yoluyla çözümleneceği aktarılan açıklamada, bunun mümkün olmaması halinde, tasfiye edilmesinin gündeme geleceği kaydedildi. 

FETÖ MEDYASINA YALANLAMA 

TMSF'nin yaptığı açıklamada, süreç kanunlara uygun devam ederken, bir kısım basın ve yayın organlarında, ısrarla, TMSF tarafından bankaya atanan yönetimin ‘geçici’ olduğu ve yönetimin tekrar banka hissedarlarına iade edileceği anlamına gelen ifadelere yer verildiğinin görüldüğü belirtilerek, şu değerlendirmelere yer verildi: "Mevcut hukuki düzenlemeler çerçevesinde, bir 'Fon Bankası' statüsünde olan bankada 'geçici' bir yönetim yoktur. Ayrıca, mevcut hukuki durum çerçevesinde, bankanın ortaklara iadesi imkan dahilinde bulunmamaktadır.” 

Hukuki süreç ne diyor?

Bir bankanın TMSF'ye devrinin ardından, Bankacılık Kanunu'nun 107'nci maddesi uygulanmaya başlıyor. Fon'a devredilen bankaların mali bünyelerinin güçlendirilmesi, yeniden yapılandırılması, devri. birleştirilmesi ve satışıyla ilgili sürecin devrin yapıldığı tarihten itibaren  üç aylık ek süreyle birlikte bir yıl içinde tamamlanması gerekiyor.

Hissedarlar: Satışı TMSF yapsın

TMSF’den yapılan açıklamada ayrıca, “Söz konusu haber ve yorumlarda; TMSF’nin banka hissedarlarına baskı yaptığı, satış için muvafakatname istediği gibi bir takım iddialara yer verilmektedir. İddia edildiği gibi, TMSF tarafından hiçbir hissedardan yazılı ya da sözlü herhangi bir talepte bulunulmamıştır. Ancak, bankanın tasfiye edilmesi yerine satılmasına taraftar olan banka ortaklarının bir kısmı, kendi aralarında organize olarak, satışın TMSF tarafından gerçekleştirilmesi taleplerini TMSF'ye sözlü ve yazılı iletmişlerdir" denildi. 

Ekonomiye kazandırma çabasındayız

Bankanın Türkiye ekonomisine kazandırılması için, Fon tarafından bütün imkanların değerlendirildiği belirtilen açıklamada, “Gelişmeler oldukça kamuoyunun bilgilendirilmeye devam edileceği vurgulanan açıklamada, "Kanun'un açık hükümlerine ve gerçeklere aykırı, manipülatif amaçlı olduğu değerlendirilen haber ve yorumlara itibar edilmemesi, ilgililerin menfaatine olacaktır" ifadesine yer verildi.