Önce yapay zeka üretti şimdi ABD'de şirket avında

ODTÜ mezunu üç mühendis arkadaşın kurduğu Etiya, 12 yılda Oracle, Ericsson, Huawei gibi dünya devleriyle rekabet eder konuma geldi, dünyanın teknoloji merkezi Silikon Vadisi’nde ofis açarak, yapay zeka geliştirdi.

Şenay Büyükköşdere

ODTÜ mezunu üç mühendis arkadaş, bir süre özel sektörde çalışıyor. Bakıyorlar ki, yaptıkları işin, aldıkları eğitimle bir ilgisi yok, "Üretebilecek kapasitemiz var, ama tekniker gibi çalışıyoruz" deyip, kendi hikayelerini yazmaya karar veriyorlar. 12 yılda kurumsal yazılım alanında Oracle gibi Ericsson gibi dünya devi şirketlerle rekabet eder konuma gelen Etiya’nın hikayesi 2004 yılında böyle başlıyor. Şirket şimdi, Silikon Vadisi’ndeki ofisiyle yapay zeka geliştiriyor, Amerika’da satın almak için şirket avına çıkıyor. Yüzde 100 yerli Türk yazılım firması Etiya’nın yapay zeka çalışmalarını ve global vizyonunu şirketin kurucu ortağı Aslan Doğan’la konuştuk…

Üniversiteden sonra kısa sürede özel sektörü bırakmışsınız. Girişimcilik ruhu mu…

Ben bilgisayar mühendisiyim. Özel sektörde çalışırken farkettim ki Türkiye'de büyük projelerde tamamen yabancı ürünler kullanılıyor. Biz de bu ürünlerin 'Türkiye'de yapılması çok mu zor' dedik, baktık üretebilecek kapasitemiz var ama tekniker gibi çalışıyoruz, 2004 yılında Etiya'yı kurmaya karar verdik. 

TORONTO’DA SİNGAPUR’DA OFİS

Ne yapıyor Etiya tam olarak?

Etiya yüzde 100 yerli sermayeyle, yerli çözümler geliştiren Türkiye'nin en büyük kurumsal yazılım şirketi. Uçtan uca bir çözümle müşteri yönetimlerini, sipariş yönetimlerini, katalog yönetimlerini sağlıyoruz. Sektörlere müşteri odaklı olarak dijital dönüşümlerini sağlayabilecekleri çözümler sunuyoruz. Dışarıdan hizmet alıp onu satan bir şirket değil, ar-ge yapan, ürün geliştiren, bu ürün ve hizmetleriyle büyüyen bir şirketiz. Gelirlerimizin yüzde 20'sini argeye ayırıyoruz. 550 kişilik bir mühendis kadromuz var. Sadece Türkiye’de değil, yurtdışı için de bir atılım içerisindeyiz. Etiya International diye bir yapı kurduk. Singapur'da Toronto'da ve Silikon Vadisi'nde ofislerimiz var. Şimdi Dubai'de de ofis açıyoruz. 

2016 yılı sonu itibarıyla ne kadarlık bir büyüklüğe ulaştı Etiya?

Geçen yıl 30 milyon dolar ciro yaptık. 

Whatsapp satışı Amerika için en güzel marketing

Silikon Vadisi'nde ofis açmaya nasıl karar verdiniz?

Biz Silikon Vadisi ofisimizi Amerika'yla İstanbul arasında bağı kuran bir bileşen olarak düşünüyoruz. Oradaki inovasyon kültürünü benimsemeleri için buradaki çalışanlarımızı da Silikon Vadisi'ne gönderiyoruz. Bir fikriniz varsa ona hak ettiği değeri verecek olan yer Silikon Vadisi'dir. Whatsapp’ın 19 milyar dolara satılması da biraz bunun marketingi gibi. Artık fikri olan herkes soluğu Amerika'da alıyor. 

Peki Türkiye'den Whatsapp gibi bir ürün çıkar mı?

Kendimizi devlerle kıyaslayıp moral bozmayalım. Bu uzun bir yol ama ben teknoloji çağını her şeyin mümkün olduğu bir çağ olarak görüyorum. 

Sektörde büyük fırsatlar var

Türkiye yazılım konusunda nerede şu anda. Sektörde fazla yerli oyuncu yok galiba…

Türkiye'de büyük yabancı oyuncuların ürün ve hizmetleri etrafında büyüyen bir sektör var. Uluslararası iş yapan çok az Türk şirketi var. Aslında sektör aynı zamanda büyük fırsatlar da barındırıyor. Dijitalleşmeyi sanayi devrimi gibi düşünün. Sektörün büyümesi, Türkiye'nin kalkınması için çok büyük fırsatlar var. Ama şirketlerin mutlaka dışarı açılmaları gerek. Türkiye turizm, inşaat gibi konvansiyonel sektörlerle büyüyor. Ancak bu sektörlerin Türkiye'yi getirdiği nokta 10 bin dolarlık gelir seviyesi. Bizim 20 bin 30 binlere çıkmamız gerek. Bunun için yazılım gibi kaldıraç etkisi olan yatırım yapmak gerekiyor. 

Yazılım benzin gibi, koymayan yolda kalacak

Hedefler nasıl sektörle ilgili?

2023'te 10 milyar dolarlık bir yazılım ihracatı hedefi var. Ben bunun katlanabileceğini düşünüyorum. Bugün her yerde akıllı şehirler konuşuluyor. Bizim ise gelen her trende, ‘burada nasıl büyük oyuncular oluşturabiliriz, bu oyuncuları nasıl yurtdışına götürebiliriz’ gözüyle bakmamız gerekiyor. Yazılım arabanıza koyduğunuz benzin gibi, o benzini koymayan ülkeler yolda kalacaklar. Bunun bir devlet stratejisi olması gerek. IT sektörü şu anda çok küçük ama geleceği çok büyük.

Bilim kurgu filmlerinde izliyorduk, gerçek oldu

Silikon Vadisi'nde yapay zeka ürettiniz. Biraz anlatır mısınız, nasıl bir teknolojiden bahsediyoruz?

Yapay zeka çocukluğumuzdan beri bilim kurgu filmlerinde geçen bir konuydu. Şimdi realiteye döndü ve ben bunun artık tüm alanlarda hayatımıza gireceğini düşünüyorum. Bizim yapay zekamız Türkiye ofisi Silikon Vadisi’nin ortak ürünü. 1.5 yıllık bir Ar-Ge'nin sonucunda ortaya çıktı. Yazılı metinlerin analizi ve anlamlanmasıyla ilgili bir ürün.  

Yazılı metnin anlamlanması, nasıl faydaya dönüştürülecek?

İletişim artık sözlü kanallardan yazılı kanallara geçiyor. Müşterilerin çoğu şikayetlerini whatsapp'tan, sosyal medyadan iletiyor. Bunları birilerinin okuması, anlaması gerek. Bizim ürünümüz bunu sağlıyor. Orada neden bahsedildiğini anlıyor, sınıflandırıyor. Görüntü ve ses işleme konusunda da çalışmalarımız sürüyor. Hedefimiz bütünleşik bir yapı oluşturmak.  

Siz bunu ticari bir ürüne dönüştürdünüz mü? 

Evet, Türkiye'nin önde gelen teknoloji şirketlerinden biriyle anlaşma imzalamak üzereyiz. Uzakdoğu'da bir şirket de deneme sürecinde. 

Yutulmaya niyetimiz yok biz yutacağız

Yabancı yatırımcılardan ilgi var mı Etiya'ya?

Dünya devlerinden teklifler alıyoruz. Şu anda ürünlerimiz, yeteneklerimizin globale yayılmadığını düşünüyoruz. Bizi yeni pazarlara açacak, 5 yılda aldığımız yolu 1-2 yılda almamızı sağlayacak stratejik işbirliklerine sıcak bakabiliriz. Biz kendi alanımızda dünyada ilk 3'e girmek istiyoruz. Yazılım katlanarak büyüyen bir sektör. 

Bu alanda dünya devleri, küçükleri yutarak büyüyorlar. Biz de böyle bir strateji izleyebiliriz. 2017 yılı hedeflerimiz arasında yurtdışında bir şirket satın almak var. Bu doğrultuda Amerika'da görüşmelere başladık bile.

Rakiplerimiz Oracle, Ericsson 

Uluslararası ihalelerde dünya devleriyle aynı masaya oturuyorsunuz. Nasıl rekabet edebiliyorsunuz?

Telekom sektöründe dünyadaki operatörlerin yüzde 80'i bizi biliyor. Girdiğimiz ihalelerde karşımıza çıkan oyuncular Oracle, Ericsson Huawei gibi dünya devleri. Bizim farkımız ise daha çevik olmamız. Hala Kanada’da Rogers Telecom'un ürün kataloğu ve sipariş yönetim sistemini sağlıyoruz. Azerbeycan'da sıfırdan kurulan bir operatörün bütün teknolojik altyapısını inşa ettik. 

Çalışanlarımızdan 4 tane CEO çıkardık

Start up'ların öneminden bahsettiniz. Siz de yeni fikirleri destekliyor musunuz?

Etiya Labs diye bir oluşumumuz var. Burada çalışanlarımızın fikirlerini inşa edebilecekleri mekanizmaları geliştiriyoruz. Girişimci olmak isteyen çalışanlarımıza da destek oluyoruz. Kendi içimizden çıkan 4 start up'ımız var. Yani şirketten 4 tane yeni CEO çıkardık.