Ön ödemeli konut sertifikası dönemi başlıyor

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, “Dar ve orta gelirli vatandaşlara, şehit aileleri, dul ve yetimlere hitap eden konutlar için çalışıyoruz. Ön ödemeli ve konut sertifikasına dayanan yeni bir süreç yöneteceğiz” dedi. 

Miray ÇİMEN

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı dar gelirli vatandaşın yüzünü güldürecek bir çalışmaya başlıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, dar ve orta gelirli vatandaşlara, emeklilere, şehit ailelerine, dul ve yetimlere hitap eden konut projeleri için farklı bir yöntem çalıştıklarını belirterek, “Aileler çocukları için bireysel emeklilikte olduğu gibi TOKİ’den bir sertifika alacaklar. Ön ödemeli, ileriki süreçte konutun teslim edileceği garanti yeni bir proje bu” dedi. TOKİ’nin arsaları tespit ederek projeleri oluşturacağını kaydeden Bakan Kurum, “vatandaşımız diyecek, ‘ben 5 yılda öderim’ bazısı, 7 yıl, bazısı 10 yılda ödeme yaparak belirlenen sürede konutunu alacak. Teslim sürecinin başından itibaren belli olacağı bir sistem” ifadelerini kullandı.  

TALEBE GÖRE PROJE 

TOKİ ile yaptıkları önemli bir çalışma hakkında da bilgi veren Kurum, “Bugünkü TEFE-TÜFE sisteminin dışında daha farklı bir yöntem çalışıyoruz. TEFE-TÜFE oranlarını TOKİ’de sabitledik. Yani yüzde 8, yüzde 10 ve yüzde 12’yi geçmeyeceğiz. Ön ödemeli bir süreç yürüteceğiz. Neticede TOKİ bugüne kadar konut sektörüyle alakalı vatandaşımızın, alt gelir gurubuna hitap eden vatandaşlarımız için çok büyük projeler gerçekleştirdi. Bunu biraz da ileriki süreç için düşünüyoruz. Ön ödemeli sistemle talep toplayacağız. Gelen talebe göre belli şehirlerimizde projeler yapacağız” dedi.

YÜZDE 40 ALT GELİR GRUBU İÇİN

Projenin detaylarını daha sonra açıklayacaklarını ifade eden Kurum, “Alt gelir ve orta grup vatandaşlarımıza da güzel projeler hazırlıyoruz. Bizim TOKİ ile bakanlık olarak yapacağımız projelerin yüzde 60-70’i kentsel dönüşüm yani yıllık 40-50 bin konut yapabilme kapasitesini düşünürsek eğer bunun yüzde 60’ı kentsel dönüşüm olacak geri kalanda alt gelir ve orta gelire hitap eden vatandaşların konut ihtiyaçlarının giderilmesine yönelik projeler olacak” ifadelerini kullandı. 

İmar Barışı’nda süre uzamayacak

İmar Barışı ile ilgili şunları söyledi: “Şu an için süre uzatımı düşünmüyoruz. 31 Aralık 2018 tarihinde hem başvuru hem ödeme süresi tamamlanacak ve bugüne kadar ki başvuru sayısı yaklaşık 9 milyona ulaştı. 7 milyar 700 milyon lira gelir söz konusu.”

Ticariye de kira yardımı

Kira yardımlarını eskiden sadece hak sahiplerine yapabildiklerini ancak şu an kiracılara da yapabileceklerini anımsatan Kurum, “Yardım sadece konutlara değil, ticari birimlere de yapabilecek” dedi.

SİSTEM NASIL İŞLEYECEK?

TOKİ’den sertifika alındığında, bireysel emeklilikte olduğu gibi ön ödemeli süreç başlayacak. Vatandaş ödemelerini ileriki süreç teslim alacağı ev için yapacak. Planladığı süre ödeme yapıp, bu süre sununda evini alacağını bilecek. Vatandaş bu süreyi belirlerken ‘ben 2 yılda, 5 yılda veya 10 yılda öderim’ diyecek. Teslim sürecinin ödeme sürecine göre başından belli olduğu bir sistem. TOKİ uygun arsalarda projeleri belirleyecek. 

Marketler file verecek

Kurum, marketlerde naylon poşet uygulamasına ilişkin alt limit olarak belirlenen 25 kuruşun üzerine çıkılacağını düşünmediğini, belirterek, “Bazı sektörlerdeki gibi poşetin cinsine göre ücretlendirme olabilir.” dedi. Kurum, geçişle birlikte marketlerin file, çanta gibi promosyonlar başlatacağını da söyledi.