On binlerce memura ihraç yeni kayyum artık TMSF

Yeni KHK ile sayıları 50 bini bulan FETÖ'cü memur, kamudan ihraç edildi. Öte yandan FETÖ'cü şirketlere artık kayyum atanmayacak, satış ve tasfiye işlemlerini Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) yapacak. 

HAKKI KURBAN

Yayınlanan son kararnamelerle, Fetullahçı Terör  Örgütü’nün (FETÖ-PDY) devlet içerisinden temizlenmesi kapsamında, on binlerce memurun kamudaki görevlerine son verildi. İhraç edilenlerin sayısı 50 bini bulurken, en fazla ihraç ise Milli Eğitim Bakanlığı’nda yaşandı. Kamu kurum ve kuruluşlarındaki büyük FETÖ temizliği kapsamında, işlerine son verilenlerden 28 bin 163'ü Milli Eğitim Bakanlığı’nda bulunuyordu. Ayrıca, 2 bin 18'i Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşları, 733'ü Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve bağlı kuruluşları, bin 519'u Diyanet İşleri Başkanlığı, 439'u Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nda yer alıyordu. RTÜK’ten Hazine’ye, SPK’dan TMSF’ye, TİKA’dan TOKİ’ye kadar da birçok kurumdan çok sayıda kişi artık kamuda görev yapamayacak. 

TMSF’DEN SATILIK!

Yayımlanan KHK ile FETÖ’cü şirketlerle ilgili önemli düzenlemelere gidildi. Buna göre, artık şirketlere ayrı kayyum atanması yerine, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) bu rolü üstlenecek. FETÖ’cü şirketlerle ilgili adımların hızla atılmasını sağlayacak düzenlemeye göre, terör örgütlerine aidiyeti, iltisakı veya irtibatı saptanan firmaların satış ve tasfiye işlemleri TMSF tarafından yapılacak. Daha önce bu nedenle el konulan firmalara atanan kayyumların görevleri de bu adımla sona erdi. 

Hangi şirketler var? 

Söz konusu uygulamaya son dönemden örnek vermek gerekirse böylece, örgüte ekonomik destek sağladığı belirlenen ve yönetimine kayyum atanan Boydak Holding’e ait işyerlerinin satış ve tasfiye süreçlerini TMSF yürütecek. Holding bünyesinde, İstikbal’den Bellona’ya, Mondi’den HES Kablo’ya kadar iştirakler bulunuyordu. Aynı şekilde, FETÖ ile bağlantılarından dolayı aranan firari işadamı Akın İpek’in geçmişte sahibi olduğu ve kayyum atanan 'Koza Altın, Koza Madencilik, İpek Doğal Enerji' gibi firmalarla ilgili süreçler TMSF’nin kontrolünde yürütülecek. Örgütün kasası olarak bilinen Kaynak Holding ve onunla bağlantılı şirketlere de kayyum atanmıştı. Elbruz Elektrik’ten Akasya Alçı-Maden’e, Aksan Ak Madencilik’ten Akasya Yapı’ya kadar holdingle ilintili süreçlere de artık 'kayyum' görevini üstlenecek olan TMSF yön verecek

En yüksek Milli Eğitim'de

FETÖ'nün iflas erteleme oyunu bitti!

KHK ile FETÖ’nün 'iflas erteleme' oyununun da önüne geçiyor. Buna göre, OHAL süresince iflasın ertelenmesine karar verilemeyecek. OHAL ilanından sonra ve devamı süresince herhangi bir tedbir kararı alınamayacak. OHAL ilanından önceki dönemde verilmiş tedbir kararları, mahkemelerce ivedi olarak ele alınarak, terör örgütleriyle bağı tespit edilirse, tedbir kararları derhal kaldırılacak. 

Süreç hızlanacak

OHAL sonrası yayınlanan KHK’lerle yönetimlerine el konan şirketlere kayyumlar atanmıştı. Ancak, o şirketlerde işleyişi bilenler de gözaltına alındığı veya görevinden uzaklaştırıldığı için bu kurumların mali bünyelerinde zafiyetler yaşanabileceği endişesi dile getirilmişti. Yayınlanan KHK ile hem bu zafiyetin önüne geçilmesi hem de süreçlerin hızlandırılması hedefleniyor.

Sürdürülebilir değilse...

KHK’ya göre TMSF, 'şirketlerin mali durumu, ortaklık yapısı, diğer sorunları veya piyasa koşulları nedeniyle mevcut halin sürdürülebilir olmadığı' tespit edilirse şirketlerin varlıklarının satışına veya feshine karar verebilecek.