''Ölüm aylığı'' alan kadınlar dikkat! Devlete borçlu çıkmayın

Ölüm aylığı alan kadınlar, bazı durumlarda bu ödeneği almak için SGK'yı kandırma yoluna gidebiliyor. Bu aylığı almak için boşandığı halde eşiyle yaşayanlara, tespit edilmesi halinde hem parası kesiliyor hem de faizi ile borç çıkıyor. Peki tespit nasıl yapılıyor. İşte detaylar...

HABER MERKEZİ

Anne veya babasının vefatından dolayı kız çocuklarına yaş şartı aranmadan evleninceye kadar ölüm aylığı bağlanıyor. Bazı durumlarda bu aylığı almak için boşandığı halde eşiyle yaşayanlar, SGK'yı kandırma yoluna gidebiliyor. Bu durumun tespiti halinde hem aylık kesiliyor hem de faizi ile borç çıkıyor.

Akşam gazetesinden Okan Güray Bülbül'ün yazısında yer alan detaylara göre, sigortalının ölümü halinde geride kalanlara gerekli şartlar varsa ölüm aylığı bağlanıyor. Bu aylığın bağlanabilmesi için temelde iki şart aranıyor.

Yazının devamı şu şekilde:

Bunlardan ilki, ölen sigortalının belirli bir süre sigortalı çalışmış olması, ikinci şart ise geride kalan kişilerin kanuna göre hak sahibi niteliğini taşımaları. Diğer yandan kanunun aradığı şartların gerçekte sağlanmadığı tespit edilirse ölüm aylığı kesiliyor. Bu durumların en yaygını ise anne veya babasından ölüm aylığı alan kız çocuğunun boşandığı eşiyle birlikte yaşaması. Bu durumda boşandığı eşiyle birlikte yaşayan kişi SGK'yı yanılttığı için borçlu konumuna düşüyor.

ARANAN ŞARTLAR

Ölen sigortalının geride kalan hak sahiplerine aylık bağlanması için öncelikle ölen kişinin gerekli şartları sağlaması gerekiyor. 1 Ekim 2008 ve sonrasında ölen kişilerden dolayı geride kalanlara aylık bağlanabilmesi için ölen kişinin en az 1800 gün yani 5 yıl sigortalı çalışmış olmasına bakılıyor. Diğer yandan ölen kişi eğer eski adıyla SSK'lı yeni adıyla 4/A'lı ise bu durumda en az 5 yıldan beri sigortalı olup 900 gün primi varsa da geride kalanlara aylık bağlanabilir. Ölen sigortalının yeteri kadar çalışmış olması ölüm aylığı bağlanması için tek başına yeterli değil. Ölen sigortalının geride kalan eş, çocuk, anne ve babanın da hak sahipliği için gerekli koşulları yerine getirmesi gerekiyor. n Eş evlenmedikçe çalışsa da emekli de olsa aylık alıyor, n Erkek çocukta yaş sınırı var. Üniversite öğrencisi için 25, ortaöğretim için 20 ve okumuyorsa 18 yaşına kadar aylık veriliyor. n Kız çocukta yaş sınırı yok. Evli değilse, çalışmıyorsa ve emekliliği yoksa aylık alabiliyor.

Evlenenin aylığı kesiliyor, boşanırsa yeniden bağlanıyor. Anne veya babasından dolayı aylık almakta olan kız çocuğu, evlenirse, evlilik tarihi itibarıyla aylığı kesilir. Evlenen kız çocuk, boşanıp SGK'ya talepte bulunduğunda diğer şartları da sağlıyorsa yeniden anne veya babasından dolayı aylık alabilir. Kız çocuğunun ölüm aylığı alabilmek için bazı durumlarda eşinden boşanıp aynı evde yaşamaya devam ettiği görülüyor. Bu durum 'hileli boşanma' olarak ifade ediliyor ve şikayete konu oluyor.

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ

Milyonlarca memur ve emekliyi ilgilendiriyor... Zam takvimi belli oldu

Tüm çalışanları ilgilendiriyor... Hiç zam almasa bile ücretler artacak: Yıllık artış 3.630 TL'yi bulacak