OECD'den Türkiye raporu: Türk ekonomisi için iyimseriz

Bakan Şimşek ve Bakan Bolat'ın katıldığı OECD zirvesinde yayınlanan raporda Türkiye'nin büyüme tahmini 2.9'dan 3.4'e çıkarıldı. Raporla ilgili açıklama yapan OECD Başekonomisti Clare Lombardelli “Türkiye ekonomisine ilişkin iyimser olmak için nedenlerimiz var” dedi.

Ekonomik Kalkınma ve İş Birliği örgütü (OECD) Bakanlar Konseyi toplantısı Paris'te başladı. Toplantıya Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Ticaret Bakanı ömer Bolat da katılırken OECD, toplantı öncesi yayınladığı raporda Türkiye için büyüme beklentisini yükseltti. Şubatta Türkiye ekonomisinin 2024'te yüzde 2.9 büyüyeceğini tahmin eden OECD yeni raporunda bu rakamı yüzde 3.4 olarak güncelledi. Rapora 2025 büyüme tahmini ise yüzde 3.2 olarak kaldı.

GEVŞEME OLMAZ

OECD, Türkiye'de ortalama enflasyonun 2024'te yüzde 55.5 ve 2025'te yüzde 28.9 olacağı öngörüsünde de bulundu. Raporla ilgili değerlendirmede bulunan OECD Başekonomisti Clare Lombardelli "Deprem bölgesindeki yeniden yapılanma ihtiyacına bağlı olarak önemli ölçüde yatırım var. Bunun da talebi artırdığı açık. Ayrıca küresel ekonomi canlandıkça, Türkiye'nin ihracatının da artmasını bekliyoruz. Dolayısıyla, Türkiye ekonomisine ilişkin iyimser olmak için nedenlerimiz var ancak enflasyonu düşürmek için sıkı politika duruşunun devam etmesi gerekecek. Biz politikada gevşeme beklemiyoruz" dedi.

BİRAZ ZAMAN ALACAK

Lombardelli, para ve maliye politikasındaki sıkılaşma adımlarının ekonomiye yansımasının zaman aldığına dikkati çekerek, Türkiye'de de enflasyonun düşmesinin zaman alacağını belirtti. Lombardelli Türkiye'de enflasyonun yüksek olduğunu ancak düşmesini beklediklerini belirterek "Politika faizinde mevcut yüzde 50 seviyesinin makul olduğunu düşündüğümüz için, politikanın en azından önümüzdeki yıla kadar sıkı kalacağını öngörüyoruz" dedi.

BOLAT VE ŞİMŞEK PARİS ZİRVESİNDE

Ticaret Bakanı Ömer Bolat ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Fransa'da düzenlenen OECD Bakanlar Toplantısı'nın açılış oturumuna katılırken bir dizi ikili görüşme de yaptı. Bakan Bolat toplantıya ilişkin yaptığı açıklamada "İhracat temelli büyüme stratejimize uygun olarak tüm siyasi platformlarda ülkemiz dış ticaretini sürdürülebilir şekilde artırarak, çok daha iyi yerlere getirme çabamızı sürdüreceğimizi ifade etmek isterim" dedi. "Bu büyük etkinlik aracılığıyla gerçekleştireceğimiz görüşmelerin ülkemizin dış ticaretine ve halkımızın refahına doğrudan etki edeceğine yürekten inanıyoruz" diye Bolat zirve öncesi Singapur Sürdürülebilirlik, Çevre ve Ticaret Bakanı Grace Fu ile kısa bir görüşme yaptı. Bolat "Karşılıklı ticaretimizi geliştirmeye yönelik ilerleyen zamanlarda somut adımlar atmakta mutabık kaldık" dedi.

S&P'DEN NOT ARTIŞI BEKLENTİSİ

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P Global'in 3 Mayıs Cuma günü geç saatlerde Türkiye için kredi notu görünüm değerlendirmesi yayınlaması bekleniyor. Ekonomistler Türkiye'nin kredi notunun 1 kademe artırılarak B'den B+'ya yükseltilmesini bekliyor. Bu arada S&P, 6 Haziran'da İstanbul'da konferans düzenleyecek.