Ödeme hizmetlerinde yeni dönem

Ödeme hizmetleri ve elektronik ödeme alanında uzun süredir beklenen yönetmelik çıktı. Yeni mevzuatla birlikte sektör uzun bir uyum sürecine girecek ve firmaların kuruluşu için sermaye şartı getirilecek.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB), Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para İhracı ile Ödeme Hizmeti Sağlayıcıları Hakkında Yönetmelik'i, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Toplam 6 kısımdan oluşan yönetmelikle, ödeme ve elektronik para kuruluşlarının yetkilendirilmesi ve faaliyetleriyle ödeme hizmeti sağlayıcıları, ödeme hizmetlerinin sunulması ve elektronik para ihracına ilişkin usul ve esasların düzenlenmesi amaçlanıyor. İlgili mevzuatta yapılan Kanun değişikliği sonrasında oluşturulan yönetmelikte, ödeme hizmetleri ve elektronik para ihracı faaliyetlerinin etkin ve kesintisiz bir şekilde sürdürülebilmesi, ödemeler alanının gelişiminin desteklenmesi ve bu kuruluşların kurumsal yapılarının sağlamlaştırılması yönünde düzenlemeler yapıldı.

SERMAYE ŞARTI GELDİ

Yönetmelik ile asgari özkaynak yükümlülüğü ve teminat mekanizması gözden geçirilerek ödeme ve elektronik para kuruluşlarının finansal açıdan sağlam bir yapıda olmalarını sağlayacak kurallar da getirildi. Bu kapsamda özkaynağın fatura ödeme kuruluşları için 3 milyon liradan, diğer ödeme kuruluşları için 5 milyon liradan ve elektronik para kuruluşları için 13 milyon liradan az olmaması hükme bağlandı. Söz konusu tutarlar, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayımlanan fiyat endekslerindeki yıllık değişimler göz önünde bulundurularak TCMB tarafından her yıl ocak ayında tekrar değerlendirilecek. Diğer taraftan, fatura ödeme kuruluşları için 2 milyon lira, diğer ödeme kuruluşları için 3 milyon lira ve elektronik para kuruluşları için 5 milyon lira teminat şartı getirilirken, bu miktarların müşteri ve temsilci sayısına bağlı olarak artırılabilmesinin önü açıldı.

TÖDEB'İN SORUMLULUKLARI ARTTI

Yönetmelikte daha etkin bir şube ve temsilci kontrol sistemi öngörüldüğünü belirten Türkiye Ödeme Ve Elektronik Para Kuruluşları Birliği (TÖDEB) Başkanı Burhan Eliaçık, konuyla ilgili şunları söyledi: "Bundan sonra TÖDEB nezdinde şube ve temsilcilere ilişkin bilgiler saklanacak ve TÖDEB internet sitesinde yayınlanacak. İlave olarak, Yönetmelik ile şikayet, soru ve önerilere ilişkin şikayet kanalları, birlik nezdinde kurulan hakem heyeti ve diğer konularda birliğe yeni görevler veriliyor. Yeni mevzuatla TÖDEB' in sorumlulukları arttı. Yönetmelikle sektörümüz yeni yetkiler getiren bir uyum sürecine girecek."

YURTDIŞI İŞBİRLİKLERİ TCMB İZNİNE TABİ

Yönetmelikle ödeme ve elektronik para kuruluşlarının yurt dışındaki tüzel kişilerle amaç veya faaliyetleri doğrultusunda iş birliği yapabilmesi şarta bağlandı. Bu doğrultuda söz konusu iş birliği; kuruluşun kanun kapsamına giren ödeme hizmetlerini yurt içinde yerleşik müşterilerine yurt dışında yerleşik tüzel kişiyle birlikte sunması şeklinde olabilecek. Ayrıca, kuruluşun yurt dışındaki tüzel kişilerle iş birliği yapabilmesi TCMB'nin iznine tabi tutulurken, banka kuruluşun yapılmış iş birliklerinin sonlandırmasını istemeye yetkili kılındı.