Obama'yı alın, bize Erdogan’ı verin!

Reagan ve Thatcher’ın da danışmanlığını yapan dünyaca ünlü ekonomist Arthur Laffer, “Türkiye ekonomisinin inanılmaz iyi bir durumda olduğunu düşünüyorum. Kötü ekonomi görmek istiyorsanız ABD’ye gelin. Kısa vade için teklifim şudur: Obama’yı alın, Erdoğan’ı bize verin” dedi. 

MİRAY ÇİMEN

Eski ABD Başkanı Ronald Reagan ve eski İngiltere Başbakanı Margaret Thatcher gibi birçok lidere danışmanlık yapan dünyaca ünlü ekonomist Dr. Arthur Betz Laffer, Türkiye ekonomisini yorumladı. Ekonominin çok iyi durumda olduğunun altını çizen Laffer, “Kötü ekonomi görmek istiyorsanız ABD’ye gelin. Sizlere şöyle bir teklifim var. Obama’yı alın, Erdoğan’ı verin” dedi. 

DÜNYADA YANLIŞ BİR ALGI VAR 

DEİK/Türkiye-ABD İş Konseyi’nin (TAİK) davetlisi olarak Türkiye’ye gelen ekonomist Laffer, bir grup gazeteciyle bir araya geldi. Laffer, Türkiye ekonomisiyle ilgili dünyada yanlış bir algı olduğunu söyledi. Türkiye ekonomisinin inanılmaz iyi bir durumda olduğunu düşündüğünün altını çizen Laffer, “Kötü ekonomi görmek istiyorsanız ABD’ye gelin. Buraya gelirken bir arkadaşım, ‘Erdoğan’ı bize versinler durumumuz harika olur’ dedi. Kısa vade için teklifim şudur: ‘Obama’yı alın, Erdoğan’ı bize verin.’ 

TÜRKİYE ALKIŞI HAK ETTİ

Türkiye’de hem vergi hem özelleştirme konularında yaptığınız çalışmalar alkışı hak ediyor. Bu şekilde devam ederseniz refah oranınız anlamlı bir biçimde artacaktır” ifadelerini kullandı.  Arthur Laffer, “Siz Türkiye’yi mükemmeliyetle kıyaslayınca mükemmel değil, dünyanın geri kalanıyla kıyaslayınca olabildiğince iyi” diye konuştu. 

KUTUP YILDIZINI TAKİP EDİN 

Refah bir ekonominin 5 temel politika üzerinde yükseldiğini ifade eden Laffer, şunları anlattı: “Refah ekonomisi için düşük oranlar, geniş tabanlı sabit vergiler, harcama kısıtlamaları, sağlam para, serbest ticaret ve asgari düzenlemeler gerekir. Bu 5 politika bizim kutup yıldızımızdır. Kutup yıldızını takip ederseniz başarıya ulaşırsınız. İnsanların vergiden kaçınmalarını, vergi kaçırmalarını ya da vergiye tabii gelirlerini beyan etmemelerini asgariye indirmek için vergiyi düşük tutulması şart. 

BALIK TUTMAYI ÖĞRENMEK 

Geniş bir vergi tabanı, vergi mükelleflerinin vergi ödememek amacıyla paralarını değerlendirebilecekleri alanları en aza indirebilmek için gereklidir. Ülkelerin istihdam ve üretimlerini artırmak için vergi muafiyetleri, istisnaları ve indirimleri olmaksızın, düşük bir vergi oranına ve geniş bir vergi tabanına ihtiyaçları vardır. Benim felsefem şudur: İnsanlara balık vermeyin, balık tutmayı öğretin.”

Harika bir iş çıkardınız 

DEİK ve TAİK tarafından düzenlenen panelde konuşan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek de, "Türkiye'deki demokrasi her zamankinden daha güçlü ve siyasi ortam temel yapısal reformların gerçekleştirilmesi için her zamankinden daha elverişli. Kilit mesaj şu; yatırımcıları ikna edebilmek, yatırımcıların bizimle kalmalarını sağlayabilmek, bu hikayeye inanmalarını sağlayabilmek" dedi. Dr. Laffer de, Şimşek'e, "Türkiye'yi çok cazip bir ülke haline getirmeyi başardınız. Harika bir iş çıkardınız" diye karşılık verdi.

Arz yönlü iktisadın babası olarak gösteriliyor 

Arthur B. Laffer, “Arz yönlü iktisadın babası” olarak anılıyor. Laffer Eğrisi teorisi, arz yönlü iktisadın temel teorilerinden biri olarak kabul ediliyor. 1972’de ilk defa Baş Ekonomist unvanı aldı. Başkan Reagan’ın iki görev döneminde de Ekonomi Politikaları Kurulu’nun üyesi olarak görevde bulundu. 1980’li yıllarda ayrıca İngiltere Başbakanı Margaret Thatcher’e maliye politikaları konusunda danışmanlık yaptı. 1999’da Time Dergisi’nin kapak konusu olan Yüzyılın En Zeki İnsanları, Laffer Eğrisi’ni olağanüstü yüzyılımıza güç veren az sayıdaki gelişmeden birisi olarak tanımladı. Los Angeles Times tarafından, “80’leri Şekillendiren Bir Düzine Kişi” arasında gösterildi.

Dolaylı değil, sabit vergi 

Laffer, akaryakıt ve otomotiv gibi yüksek vergi alanlarıyla ilgili de şunu aktardı: “Mükemmel vergi sisteminde geniş tabanlı sabit vergiler gerekir. Bana göre otomotiv, akaryakıt, tütün gibi sektörlerde vergiyi yükseltirseniz, kuzey yıldızından uzaklaşırsınız" ifadelerini kullandı.

Yatırımlara güven geldi 

Laffer, darbe girişiminin ekonomiye etkisine ilişkin de “Darbe girişiminin iyi atlatılması yatırım ortamına güveni tazeleyecek diye düşünüyorum. Türkiye’nin geleceğiyle ilgili çok iyimserim” dedi.