Nükleer santrallere kalifiye yerli iş gücü

Enerji Bakanlığı 32 öğrenciyi daha nükleer enerji alanında eğitmek için yurtdışına gönderiyor. Öğrenciler Akkuya’da işe başlayacak.

Miray ÇİMEN

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Türkiye’nin enerji alanında dışa bağımlılığını azaltmak, enerji yatırımlarını yerlileştirme ve nükleerdeki know-how teknolojisinde yerli kalifiye eleman oranını yükseltmek için 32 öğrenciyi daha yurtdışında eğitime gönderiyor. Öğrencilerden 25’i nükleer enerji konusunda Rusya’da eğitim görecek. Enerji alanında yüksek lisans eğitimine hak kazanan 147 öğrenci de, süreç içinde yurtdışına gönderilecek. Öğrenciler eğitim ve staj sürecinin ardından Türkiye’nin ilk nükleer santralı Akkuya’da istihdam edilecek. Diğer 7 öğrenci Çin Tsinghua Üniversitesi’ne gönderilecek. Program 2019-2020 eğitim-öğretim yılı için başvuruları almaya başladı.

Program 2 yıl İngilizce olacak

Öte yandan, Rusya Federasyonu St. Petersburg Politeknik Üniversitesi’yle imzalanan protokolle “Isı Enerjisi ve Isı Mühendisliği” alanında 14 kişi, “Elektrik Enerjisi ve Elektrik Mühendisliği” alanında ise 11 öğrenci anlaşma gereği Rusya’ya gönderilecek. Program 2 yıl boyunca İngilizce olarak devam edecek.