Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Avusturya'nın başkenti Viyana'da Birleşmiş Milletler (BM) Viyana Ofisi'nde düzenlenen Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın (UAEA) Genel Kurulu'na katıldı. Genel Kurul'da yaptığı konuşmada Albayrak, UAEA'nın kurulduğu günden beri önemli misyon yüklendiğini, insanoğlunun ihtiyacı olan barışçıl nükleer enerjinin faydalarını genişletmeye ve nükleer silahların yayılmasını önlemeye çalıştığını ifade etti.
YER ÇALIŞMASI SÜRÜYOR
Türkiye'nin enerji arzını artırmaya ve çeşitlendirmeye kararlı olduğunu ve bu kapsamda farklı ülkelerle anlaşmalar imzaladığını söyleyen Albayrak, her biri dört reaktörden oluşan üç nükleer santral projesi için çalışmaların devam ettiğini aktardı. Akkuyu Nükleer Santralı için Rusya'yla, Sinop Nükleer Santrali için de Japonya ile anlaşma imzalandığını hatırlatan Albayrak, üçüncü proje için fizibilite ve yer bakım çalışmalarının sürdüğünü anlattı. Albayrak, Türkiye'nin nükleer santrallarla ilgili bütün önlemleri aldığını, UAEA güvenlik standartlarını takip ettiğini ve ikili işbirliği anlaşmaları imzaladığını sözlerine ekledi.
GÜVENLİĞE DİKKAT!
Nükleer güvenliğin sorumluluğu devletlere bağlı iken nükleer tehditlerin ve nükleer terörizmin sonuçlarının uluslararası sınırları aştığına işaret eden Enerji Bakanı Albayrak, şunları kaydetti: "Bugünün dünyasında bölgesel tehditler çok hızlı şekilde küresel olguya dönüşmektedir. Her ülke kendi nükleer santrali ile ilgili tedbirleri alsa bile sınırlarımızı aşan güvenlik risklerini görmezden gelemeyiz. Bu nedenle yasal çerçeveyle sınırlandırılmayacak geniş güvenlik perspektifine sahip olmalıyız. Muhtemel tehditlere karşı işbirliği içerisinde kararlı hareket etmek zorundayız. Her ülke en iyi çabalarını ortaya koymalıdır."
İMZALAYIN ÇAĞRISI
UAEA'nın, Kapsamlı Güvence Denetimleri Anlaşması ve Ek Protokolleri'nin sıkı denetim için gerekli araç olduğunu anlatan Albayrak, "Ek protokolleri imzalayan ülkelerin 127'ye çıkmasından memnuniyet duyuyoruz. Türkiye, Kapsamlı Güvence Denetimleri Anlaşması ve Ek Protokolleri imzalamayan, onaylamayan ve uygulamayan bütün devletleri ertelemeksizin imzalamaya, onaylamaya ve uygulamaya çağırmaktadır" dedi. Türkiye'nin nükleer silahlardan arınmış bir Ortadoğu'ya destek verdiğini kaydeden Albayrak, "Bütün tarafları ileriye dönük bir anlaşma yapmaya çağırıyoruz. Türkiye, Ortadoğu'daki her bir ülkenin nükleerden arındırılmış bölgeye ulaşmak için güvence denetimleri anlaşmasını imzalaması politikasını desteklemektedir" ifadelerini kullandı.
Suriye toprakları UAEA'nın denetçilerine açılmalı
Öte yandan Albayrak, İran'ın nükleer programıyla ilgili yapılan nükleer anlaşmanın tam şeffaflık içinde ve tartışmasız uygulanmasını beklediklerini aktardı. UAEA'dan Suriye'de güvence denetimleri anlaşmasının uygulanmasını isteyen Albayrak, "Biz, bugünkü Suriye'nin her zamankinden daha fazla kırılgan olduğu gerçeğinin farkındayız. Suriye'nin, güvence denetimleri anlaşması ek protokollerini imzalaması ve topraklarını UAEA denetçilerine açması sağlanmalıdır."
Türkiye katkı sunuyor
Bakan Albayrak, Türkiye'nin nükleer güvenliğin artırılmasında ulusal ve uluslararası çalışmalara katkı sunduğunu, Nükleer Terörizmin Önlenmesine İlişkin Uluslararası Sözleşme'yi yürürlüğe koyduğunu hatırlatarak, buna uygun olarak ulusal mevzuatın güncellendiğini vurguladı.
Metzamor kapatılmalı
Kullanım tarihi geçmiş nükleer santrallerin Türkiye için endişe kaynağı olduğunu belirten Albayrak, nükleer güvenliğin her şeyden önce geldiğini ifade etti. Albayrak, "Metzamor Nükleer Santrali kapatılmalıdır. Bölge ve dünya, Çernobil kazasından sonra bir başka kazayı göze alamaz" dedi.