Nükleer santral 27 Nisan'da aktifleşiyor! Akkuyu'nun enerjisi İstanbul'a yetecek

Türkiye'nin ilk nükleer enerji santrali olan Akkuyu Nükleer Güç Santrali, ilk yakıtın 27 Nisan'da gelmesiyle aktifleşecek. Santral, Türkiye'nin elektrik ihtiyacının yüzde 10'unu, İstanbul'un ise tek başına yüzde 90'ını karşılayabilecek kapasiteye sahip.

Türkiye, enerjide dışa bağımlılığını azaltacak ve kaynak çeşitliliği yaratacak yeni bir yatırımını daha devreye alıyor. Türkiye'nin ilk nükleer enerji santrali olan ve Mersin'de bulunan Akkuyu Nükleer Güç Santrali'ne (Akkuyu NGS), ilk yakıt 27 Nisan'da gelecek. Böylece Akkyu Nükleer Santrali'nin 'nükleer tesis statüsü' kazanacağını belirten Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "Santralin ilk ünitesi bu yılın içinde, diğer 3 türbin ise 2026 yılına kadar birer yıl arayla devreye alınacak. Akkuyu Nükleer'den ilk elektrik üretiminin 2024 yılında yapılmasını hedefliyoruz" dedi.

Seçim bölgesi olan Mersin'in Gülnar ilçesindeki Akkuyu NGS'de incelemelerde bulunan Nebati, Akkuyu NGS'nin 2028'de tam kapasiteyle devreye girdiğinde o günün koşullarına göre Türkiye'nin yüzde 8-10, İstanbul'un ise tek başına yüzde 90 elektrik ihtiyacını karşılayacağını kaydetti. Santralin 35 milyar kilovatsaat enerji üretim kapasitesine sahip olduğunu belirten Nebati, şunları söyledi: "60 yıl boyunca da Türkiye'ye üretim yapacak. İşte gelecekte Sinop'taki kardeşleriyle beraber Türkiye'nin elektrik ihtiyacının neredeyse yüzde 20'sini karşılayacak bir güce kavuşacak. Bu ne demektir? Türkiye, önümüzdeki bu yüzyılın kalan 3 çeyreğinde; enerji bağımlılığının aza indiği, Karadeniz'deki doğalgazla beraber üretimin gerçekleştirilmesiyle her türlü enerji ihtiyacını karşıladığı bir yapıya kavuşmuş olacak."

RUSYA İLE İNŞA EDİLİYOR

Rusya'yla birlikte inşa edilen Akkuyu NGS'nin yapımında Türklerin çoğunlukla çalıştığını, asıl işin ve büyük işlerin Türk firmalar tarafından gerçekleştirilmiş olduğunu görmekten mutlu olduklarını belirten Nureddin Nebati, projeyle bilgi transferinin de gerçekleştirildiğini söyledi.

TÜRKİYE HER ALANDA MERKEZ KONUMA GELİYOR

Son bir ayda Türkiye'de önemli gelişmeler yaşandığını belirten Nureddin Nebati, şunları söyledi: "Yerli otomobil Togg'un elektrikli araç üretimi noktasında son bir ayda Türkiye'ye getirmiş olduğu heyecan çok önemli. Filyos Doğal Gaz İşleme Tesisi'nde ilk doğalgaz vanasının açılışıyla gazın Türkiye karasına ulaştırılması ve ilk ateşin verilmesi. 2020'de 28 milyar dolar, 2021'de 54 milyar dolar, geçen yıl da 103 milyar dolarlık enerji ithalatında bulunan bir ülkenin doğalgazını kendisinin ürettiği bir döneme girdiğimizde, Türkiye açısından ne kadar büyük bir önem atfettiği çok aşikar. Aynı zamanda bu ay gözlem uydumuz İMECE'yi de fırlattık. O da aynı şekilde çalışacak. Sadece bunların kendi başına her birisinin üretimi, Türkiye'nin milyarlarca dolarlık ithalatını, cari açığını (döviz açığı) giderecek en önemli etmenlerden bir tanesi. Çok daha önemlisi 'know-how (bilgi)' olarak artık Türkiye her alanda bir merkez konumuna gelmiş oluyor. Dolayısıyla da bütün bunların tamamının gerçekleştirildiği bir dönemde Türkiye, tam da 100'üncü yılında, 21'inci yüzyılın kalan 3 çeyreğinin Türkiye'nin yüzyılı olduğu iddiasını pekiştirerek ilerlemiş oluyor."