Norveçlilerden Türkiye için güvenilir kaya gazı müjdesi

Mayısta Trakya’da Kanadalı Valeura’yla kaya gazı çıkarmak üzere anlaşma imzalayan Norveçli Statoil'in CEO'su Eldar Saetre, FETÖ’nün hain darbe girişiminin, işbirliğini sonlandırmadığını ve bölgede güvenilir kaynaklar bulunduğunu söyledi. Trakya bölgesindeki gazın 2017 başında çıkarılmaya başlanması planlanıyor. 

SELİM KARAHAN

Mayıs ayında Kanadalı Valeura firmasıyla Tekirdağ il sınırları içinde bulunan Banarlı havzasında kaya gazı çıkarmak üzere anlaşma imzalayan Norveç’in en büyük enerji şirketi Statoil bölgede güvenilir doğalgaz kaynakları bulunduğuna inandıklarını açıkladı. 

Norveç'in Stavanger şehrinde düzenlenen ONS Uluslararası Enerji Konferansı'nda konuşan Statoil CEO’su Eldar Saetre Türkiye'de Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminin ardından durumu yakından takip ettiklerini dile getirerek  “Türkiye, kendi kaynaklarını geliştirebilecek bir ülke. Trakya'da Kanadalı ortağımız Valeura şirketiyle doğalgaz arama işbirliğimiz devam ediyor. Trakya'da güvenilir kaynakların bulunduğuna inanıyoruz" ifadelerini kullandı. 
Valeura ve Statoil Trakya'da Tekirdağ il sınırları içindeki Banarlı gaz sahasında keşif çalışmaları yürütüyor. Bölgede iki büyük kuyuda sondajın yanı sıra, üç boyutlu sismik araştırma çalışmaları da sürüyor. Şirketler, yüzde 50'şer hisseyle ortak olduğu Banarlı bölgesinin derinliklerinde halen gaz potansiyelini ölçüyor. Söz konusu bölgedeki keşif yaklaşık 540 kilometrekarelik alanı kapsıyor. 

DİYARBAKIR REZERVİ 

Türkiye bugün tükettiği doğalgazın yüzde 98’ini ithal ediyor.  ABD Enerji Bilgi İdaresi verilerine göre Trakya ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri başta olmak üzere Türkiye’de hem ekonomik hem de teknolojik açıdan toplam 650 milyar metreküp ‘çıkarılabilir’ kaya gazı olduğu tahmin ediliyor. Bu Türkiye’nin yaklaşık 10 yıllık doğalgaz tüketimine denk geliyor. 

Diyarbakır Türkiye'ye 7 yıl yeter

Türkiye’de ilk kuyu geçtiğimiz yıl Diyarbakır'da açılmıştı. Ancak terör örgütü PKK’nın eylemleri sebebiyle yatırım ertelendi. Uluslararası Enerji Ekonomisi Birliği Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu sadece Diyarbakır'da Türkiye’nin 7 yıllık ihtiyacına denk gaz olduğunu söylüyor. 

Kaya gazı nedir? 

Kayagazı, kil ile kuvars ve kalsit minerallerinden oluşan ince taneli tortul kayaçların küçük gözeneklerinde depolanmış ve geleneksel olmayan yeni bir enerji kaynağıdır. Petrol ve doğalgaz, oluştuğu ana kayadan ayrılarak farklı kayaçlar içerisine yerleşir. Ancak bu yer değişimi sırasında petrol veya doğalgazın bir bölümü ana kayada kalır. Ana kayayı terk etmeyen ve kayacın gözeneklerinde kalan doğalgazdan oluşan gaz kaya gazıdır.